Luie deeltijdvrouwen

[[image:strijkplank_copy1.jpg::center:0]]

Ik ben begin jaren ’70 geboren. Ik zat dus ook in de jaren ’70 op de lagere school. Ik woonde in een dorp. De lagere school in de buurt. Om 12.00 uur rende ik die kilometer steevast naar huis. Voor een lekkere boterham met jam of pindakaas, die door mijn moeder gesmeerd werd. Ook mijn klasgenoten gingen allemaal naar huis en kregen van hun moeder een kop thee en een boterham. Mama’s werkten toen nog niet, ook niet in deeltijd.

Er is veel veranderd. Vrouwen zijn massaal gaan werken. Nederland kent Europees gezien zelfs één van de hoogste participatiegraden. Alleen in Scandinavië werken procentueel gezien meer vrouwen. De overgrote meerderheid van de Nederlandse vrouwen (75%) werkt echter wel in deeltijd.

En dan ben je dus lui en gemakzuchtig. Althans, volgens feministe en ‘powerwoman’ Heleen Mees. Zij reageerde in dagblad Metro op de uitkomsten van het onderzoek “Verdeelde tijd. Waarom vrouwen in deeltijd werken” van het Sociaal Cultureel Planbureau. “Vrouwen die in deeltijd werken verpesten het voor de rest en ook voor hun dochters en hun kleindochters”. “Ze zijn lui, bang om hun nek uit te steken en gemakzuchtig. Ze zijn een totale verkwisting”. Wat een belachelijke woorden van deze mevrouw. En dat dan natuurlijk niet voor die 25% van de mannen die in deeltijd werken?

Een vrouw die in deeltijd werkt omdat ze zorgtaken heeft voor bijvoorbeeld de kinderen of een hulpbehoevend familielid lijkt mij allebehalve lui en gemakzuchtig. (Voor de duidelijkheid: vrouwen die geen zorgtaken hebben en in deeltijd werken, zou ik ook absoluut niet als zodanig willen kwalificeren!) Ik denk dat een vrouw dan blij mag zijn dat ze kan multitasken. Nogmaals, onzinnige woorden dus van deze Heleen Mees.

En was mijn moeder een slecht voorbeeld voor haar dochter? Misschien dat je haar lui of gemakzuchtig kunt noemen….met ruim 100 mensen in dienst kun je lekker veel delegeren….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *