Mag je liegen in je CV?

Wij excecutive searchers kennen onze pappenheimers, tenminste dat beeld schetsen wij. Toch blijkt dat er in veel CV's "leugens" staan.

Ik heb het meegemaakt bij een van onze grootste opdrachtgevers, de kandidaat was al aangenomen voor een middle-management job en ik had mijn factuur reeds op de bus gedaan.
Mijn kandidaat gaf aan dat hij nog werkzaam was bij zijn huidige werkgever en ik had hem daar goed over doorgezaagd. Dus ook referenties nagetrokken etc.

Vrij onverwacht benoemde de eigenaar/grootaandeelhouder een nieuwe directeur (vanuit een zusterorganisatie). Deze introduceerde het antecedentenonderzoek, wat tot op dat moment alleen bij directiefuncties werd gebruikt.
Uit het antecedentenonderzoek kwam de verrassende conclusie: "kandidaat werkt al 2 maanden niet meer bij zijn oude werkgever!" Kandidaat had met zijn "huidige" (en dus vorige) werkgever uitgebreid gesproken over eventuele toekomstige sollicitatiegesprekken, ze spraken af dat het beter zou zijn dat hij nog gewoon "in dienst zou zijn".

Ondanks onze grondige intake van 2 uur was de "waarheid" niet boven tafel gekomen.
Op zich geen showstopper zou je zeggen.

Opdrachtgever contacteerde ons verbolgen en sprak over een vertrouwensbreuk met de kandidaat die zijn contract reeds getekend had en die 1 week later zou beginnen.
Ze durfden het niet aan, en dus kon ik, met pijn in het hart, een creditnota sturen.
Gelukkig behield ik mijn relatie, er was voldoende krediet opgebouwd in de voorgaande jaren.

Wat was de les? Laat CV's screenen, of, beter nog, vertel dat CV-screening onderdeel uit kan maken van de procedure.
En de les voor de kandidaat? Zie de recruiter/executive searcher als partner, niet als extra horde, en wees open!

Dat helpt!

6 antwoorden
  1. Susan den Bieman
    Susan den Bieman zegt:

    Liegen is nooit een slimme zet. Persoonlijk geloof ik dat men er altijd achter komt en dan ben je verder van huis en heb je een slechte notitie achter je naam staan. \n\nOpleuken van je cv klinkt aardig, maar bedenk vooral dat je jouw ervaring meer benadrukt in de cv als dat van belang is voor een bepaalde functie. \n\nOftewel: Soliciteer gericht (in plaats van dezelfde motivatiebrief en cv naar alle bedrijven die je kent) en pas je cv steeds opnieuw aan op de functie waarop je solliciteert. Heb je ervaring als Project/ Account Manager en solliciteer je naar een sales positie? Benadruk dan je ervaring met klanten, sales, onderhandelingen, het maken van offertes etc. Overbodige ervaring als office werkzaamheden die je er misschien een tijd bij nam om je collega’s te ontlasten, hoef je er dan niet (uitgebreid) bij de vermelden. \n\nBenadrukken ja. Maar zorg er wel voor dat de ervaring geen verzonnen verhaal is. Bepaalde werkervaring binnen je cv benadrukken is iets anders dan het volledig uit je duim zuigen.

  2. Rienk Schepers
    Rienk Schepers zegt:

    Liegen om een baan te krijgen is mijns inziens het stomste wat je kunt doen. Je valt namelijk altijd door de mand op het moment dat je je waar moet maken. Wat ik wel vindt kunnen is het “opleuken” van je werkervaring. Hiermee bedoel ik het bedenken van mooie termen om de lading te dekken. Zoals we allemaal weten veranderen functie titels razendsnel, evenals het benoemen van je exacte werkzaamheden. Door gebruik te maken van terminologie die aansluit bij de huidige tijd, kan een toekomstige werkgever net iets meer van jou gecharmeerd zijn dan een andere kandidaat. Wees wel voorzichtig met het benoemen van je verantwoordelijkheden. Als je namelijk hierin schromelijk overdrijft heb je ook alleen jezelf maar te pakken.

  3. John
    John zegt:

    Wel een behoorlijk eenzijdige benadering, want hoe zit het dan met de werkgever die de baan heel anders voorstelt dan die in werkelijkheid is. En wat te denken van de (vaak) onmogelijke eisen? Of wel het zoeken naar het schaap met vijf poten.
    En dan praat ik nog niet over toezeggingen die aan een kandidaat worden gedaan en die men later niet meer nakomt.
    Noem man en paard en stel dat sollicitaties in wezen niks meer zijn dan het vinden van een klik met gebruikmaking van een soort van blufpoker.
    Maar ja dat kan een bemiddelingsbureau moeilijk zeggen want dan zou de opgehouden schijn wel eens kunnen worden weggenomen…..

  4. Erick S.
    Erick S. zegt:

    Tsja…Een dillema, liegen of niet. Mijn conclusie is dat de waarheid spreken vaak tegen je werkt en je uiteindelijk ‘beter kunt liegen’.

    Ik zat een keertje in een 3e gesprek bij IBM voor een echt leuke en stoere baan. Uiteindelijk met 3 ietwat oudere heren in pak en naar mijn idee was dit louter ter bevestiging van de verkregen baan. Echter…Op de vraag of ik wel eens een ‘jointje had gerookt’ antwoordde ik stomweg ‘ja, dat is wel een keer voorgekomen vroeger toen ik een rebelerende tiener was’. Toen de vraag werd gesteld dacht ik meteen ‘nu gaan ze kijken of ik ga zitten liegen’ en ik sprak de waarheid…Gevolg…Een extreem nette, afstandelijke brief dat ik toch ’te licht’ bleek voor de betreffende functie.

    Na 3 ellelange gesprekken (in f****** pak)?!…Hadden ze dit niet uit mijn CV op kunnen maken? Later bleek ook nog eens dat ik op deze vraag geen eens antwoord had hoeven geven…Dus wie mag wel liegen en bedriegen en wie niet?

Reacties zijn gesloten.