Mag jij op sociale netwerken?
[[image:linkedin.jpg::left:0]]In mijn kennissenkring werken een aantal mensen bij wat grotere organisatie waarbij is besloten dat medewerkers geen gebruik mogen maken van sociale netwerken. Om zelf maar even met de inkopper te komen: netwerken is net geen werken en dus mag het niet …
Vreemd dat dit besluit meestal door de IT afdeling wordt gemaakt, maar dat terzijde.
Sinds kort is er echter een nieuwe discussie: mag een werkgever alle contacten die een medewerker opbouwt op linkedin inzien en opeisen? Hoezo discussie? hoor ik je denken, tuurlijk mag dat niet.
Mmm niet te snel oordelen: in de UK heeft een rechtbank uitgesproken dat een (oud-)werkgever recht heeft op de contactgegevens die een werknemer tijdens zijn werk aldaar heeft verzameld via linkedin.
@ Bas van de H.: Dat is verdisconteerd in hun salaris en bonus ja. En als mensen vinden dat hun netwerk zo goed is dat het een paar ton waard is, dan beginnen ze toch lekker hun eigen bedrijf, nietwaar?
@Bas: interessant, zo’n relatiebeding. Ik neem aan dat je ze dan ook een tekenbonus van een paar ton geeft voor het netwerk dat ze al meebrengen als ze in dienst komen (wanneer ze dat hebben). Of is dat ineens ‘part of the job’ en betaal je ze daarvoor ‘gewoon hun salaris’. En als dat laatste het geval is: vind je dan niet dat part of de beloning die nieuwe contacten zijn?
Sorry, maar valt me toch van je tegen, zo’n traditionele instelling.
@Cor: Netwerksites verbieden is natuurlijk ridicuul, helemaal mee eens.
@Bas van de H.: Ik sluit ook een relatiebeding met mijn medewerkers af. En ja, dan gaat het wel on klanten en om relaties, die ze tijdens hun dienstverband bij e-people in door e-people betaalde tijd, op door e-people betaalde (netwerk)events of middels marketinginspanningen van e-people hebben opgedaan. Relaties die ze daarvoor al hadden, vallen er nadrukkelijk buiten. Een concurrentiebeding hebben we dan ook niet.
P.S.: Het is Carerix (dus niet met dubbel ‘e’ en ook niet met dubbel ‘r’) ;-)
@Bas maar je vergeet dat een relatiebeding gaat over klanten, niet over alle relaties. Want wat is een relatie? Had Wilco mij kunnen verbieden jouw nog te spreken toen ik bij Sogyo weg ging? Had ik de bos bloemen die ik van je kreeg omdat ik zelfstandige was geworden moeten weigeren op straffe van een boete?
Dat je klanten die je bij een bedrijf hebt bediend niet mag meenemen is tot daar aan toe, mits het directe concurrenten zijn. En zelfs dan is dat nog twijfelachtig, want let’s be honest, als jij morgen van Careerix naar Otys wil overstappen kan je dat niet verboden worden omdat Otys net een medewerker van carrerix heeft overgenomen (even een zeer hypothetisch voorbeeld, geen idee of dat ooit gebeurt is).
Het grappige is namelijk dat elk bedrijf meteen gebruik wil maken van het netwerk van de medewerker, dat hij zelf heeft opgebouwd. Maar als hij weggaat er ineens een relatiebeding is. Eigenlijk is dat het meest krankzinnige wat je je kan bedenken, niet?
@Bas:
Ben het met je eens dat de afspraken en fatsoensnormen offline en online niet (zoveel) verschillen.
Helaas zijn veel mensen zich er niet bewust van dat alles wat zij publiek maken op internet nog tot lengte van jaren via zoekmachines voor iedereen te lezen en te zien is. Dat maakt dat werkgevers aan netwerksites aandacht zullen (moeten) besteden.
Verbieden van het gebruik van netwerksites in werktijd vind ik hiervoor overigens niet de slimste strategie.
@Cor: Zonder me in de discussie op personeelsog te willen mengen, want dat is een andere dan Wilco aanvoert, wordt ik een beetje raar van mensen die doen alsof internet iets heel anders is dan de ‘echte’ wereld. Als er afspraken zijn tussen werknemer en werkgever over wat hij met zijn relaties doet (relatiebeding), wat hij wel en niet mag delen met derden (geheimhoudingsclausule) en wat hij wel of niet mag doen (gedragscode), wat wel of niet zijn eigendom is (intellectueel eigendom, regels ten aanzien van bedrijfseigendom) dan gelden die
Sociale netwerken stellen werkgevers en werknemers voor allerlei nieuwe vragen. Mag je op sociale netwerken in werktijd vind ik daarbij niet eens de moeilijkste.
Ingewikkelder is de vraag wat een werknemer allemaal ‘mag’ doen op zijn persoonlijke profiel bij bijvoorbeeld Hyves.
Zelf kan ik me wel tien redenen voorstellen waarom een werkgever zich kan bemoeien met een profiel van een werknemer op een netwerksite:
https://www.personeelslog.nl/2008/08/08/10-redenen-om-je-met-hyves-profielen-te-bemoeien/
Een moeilijk onderwerp omdat dit raakt aan de scheiding tussen het prive en het professionele leven.
@Wilco: Zoals altijd, hangt dit af van de afspraken tussen werknemer en werkgever. Als je een relatiebeding in je contract hebt, lijkt me het niet meer dan normaal.