Massahysterie

[[image:somber_economisch_vooruitzicht.gif:somber over economie:left:2]]Het is weer zover. Eens in de zoveel jaar geven wij ons over aan algeheel collectief gesomber. Niet dat het slecht gaat. We laten ons dat aanpraten. Een soort massahysterie. Als er maar genoeg berichten in de media verschijnen dat het slecht gaat, wordt dat vanzelf waarheid. Iedereen laat zich er door meeslepen. De tendentieuze krantenkoppen doen hun werk.

Maar krantenkoppen als “het aantal vacatures daalt” zijn onwaar. De groei is minder hoog. En dat is een heel andere boodschap. Er is dus nog steeds groei, alleen is deze iets minder dan voorheen. Hetzelfde geldt voor de volgende kop: “MKB’ers zijn pessimistisch over hun bedrijf”. En waarom deze kop boven het artikel? Omdat mkb’ers in plaats van 2,75% groei dit jaar, voor volgende jaar een groei zien van 1,5%. Da’s dus nog altijd groei!

Natuurlijk kun je een aantal signalen niet negeren. In de VS gaat het niet goed, en dat heeft zijn weeslag op Nederland met zijn open economie. En zowel de Europese Commissie als het Nederlandse Sociaal Planbureau geven aan dat de vooruitzichten minder zijn. Let wel, dat is natuurlijk een oorzaak – en gevolgverhaal. Het vertrouwen van consumenten en producenten daalt en mede op basis daarvan stellen de statistiekmeesters de (economische) groeiverwachtingen naar beneden bij.

Toch mist een en ander zijn uitwerking niet. Het MBK roept nu massaal dat het slechter gaat, dat minder personeel wordt aangenomen. De detailhandel meldt een omzetdaling. En volgens de vacaturetelling van Intermediair loopt het aantal advertenties voor net afgestudeerden terug met 7%. Zouden er echt minder vacatures zijn voor starters? Natuurlijk niet. Maar werkgevers zetten even de deur voor hun talentenkweekvijver op een kier om deze pas weer wagenwijd open te zetten als alle economische signalen op groen staan.

We moeten stoppen met het elkaar aanpraten van een crisis. Die komt er alleen als wij het zelf toestaan. En werkgevers moeten zich ook niet gek laten maken. Pas afgestudeerden zijn belangrijk voor een bedrijf. Ze brengen nieuwe, frisse kennis in en zijn het management van morgen.

Ik ga in ieder geval zometeen een nieuwe laptop uitzoeken… Aanjagen die economie!

4 antwoorden
 1. Marco
  Marco zegt:

  Het CBS meldt vandaag (25 sept): “ten opzichte van het tweede kwartaal van 2007 groeide de Nederlandse economie met 3 procent.” En dat is veel. Zelfs ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 werd nog een bescheiden plusje van 0,1 gemeten. Ook het consumentenvertrouwen steeg gelukkig weer iets. Nu maar even afwachten wat de bankencrisis in de VS van de afgelopen week voor gevolgen heeft voor de Nederlandse economie. Zo lang we maar met zijn allen niet in de val van negativisme trappen – het gaat juist goed, de cijfers bewijzen het – komt het ook goed!

  Beantwoorden
 2. Bas van de Haterd
  Bas van de Haterd zegt:

  Hehe, so true. Het is hetzelfde als dat ik een aantal maanden ben gaan roepen dat er een verschuiving was van algemene naar niche vacaturesites. In plaats van te zeggen dat ik vond dat dat moest gebeuren. Er waren ook wel aanwijzingen dat het gebeurde, alleen niets onomstotelijks. En wat denk je: steeds meer partijen gaan er inderdaad in zitten en praten er over. Elkaar napraten zijn we goed in.

  Beantwoorden
 3. Bas Westland
  Bas Westland zegt:

  @Marco: Helemaal mee eens. Ik heb eens een keer een testje gedaan met een aantal andere w&s ondernemers. We spraken af dat we in ieder zakeliojk gesprek een week langen zouden zeggen dat de markt aan het aantrekken was. Het Grappige was dat het binnen die week al weer naar osn terugkwam en dat daarna de groei daadwerkelijk inzette. Ons de credit egeven voor de opleving in 2004 gaat echter ook wat ver ;-)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *