Meest Invloedrijke Recruiter 2014 – De Ronde Tafel


Vlnr: Bas Westland, Kim Kronenburg (Winnaar Talent), Rob van Elburg (Dé Winnaar), Nicole Boomaars (Winnaar Corporate) en Ben Holewijn (Winnaar Agency)

Vlnr: Bas Westland, Kim Kronenburg (Winnaar Talent), Rob van Elburg (Dé Winnaar), Nicole Boomaars (Winnaar Corporate) en Ben Holewijn (Winnaar Agency)

Het is inmiddels een traditie! In de Kleine Salon van het sfeervolle Huize Frankendael, en voorafgegaan door een heerlijke lunch, ditmaal helaas niet in de zonnige tuin van Restaurant Merkelbach, hebben de winnaars van de verkiezing tot “Meest Invloedrijke Recruiter 2014 een rondetafelgesprek gehouden over de Recruitment Trends voor 2015 en de gevolgen daarvan voor de competenties van de Recruiter. Het was nog even spannend of het door zou gaan met de stroomstoring in 020, maar gelukkig….

Onder leiding van ondergetekende hebben Rob van Elburg, overall winnaar en winnaar in de categorie Interim Recruiter, en in het dagelijks Senior Global IT Recruiter a.i. bij ING en eigenaar van RAVEcruitment, Ben Holewijn, winnaar in de categorie Agency Recruiter, werkzaam als Managing Director bij NEWPEOPLE, Nicole Boomaars, winnaar in de categorie Corporate Recruiter, werkzaam in die rol bij Hays, alsmede Kim Kronenburg, winnaar in de categorie Talent (minder dan twee jaar werkzaam als Recruiter) en werkzaam als Campus Recruiter bij de Royal BAM Group, vakinhoudelijk de degens gekruist over de toekomst van het vak van recruiter.

In dit artikel een overzicht van wat deze opinieleiders zien als de trends voor komend jaar in het recruitmentvak. Zeker weer wat nieuwe inzichten in vergelijking met de uitkomst van de Ronde Tafel van de verkiezing in 2013, toen Britt van Capelleveen, werkzaam bij Randstad, met de titel aan de haal ging. Benieuwd? Gauw verder lezen.

Britt van Capelleveen (MIR2013) kroont Rob van Elburg tot MIR2014

Britt van Capelleveen (MIR2013) kroont Rob van Elburg tot MIR2014

Recruitment Trends voor 2015

Ook dit jaar hebben we vooraf een kapstok gemaakt, waarmee we zorgen dat we geen zaken gaan vergeten in de discussie. We hebben het dit jaar eenvoudig gehouden. Dit jaar hebben we de invalshoek vanuit de diverse categorieën gekozen, nl.: agency, interim, corporate en talent recruitment.

Dit zijn de 10 belangrijkste trends waarop we zijn uitgekomen met daaronder meteen de competenties die daar ons inziens bijhoren.

1. Recruitment wordt steeds persoonlijker

De reputatie van jou als recruiter, als bureau en van je werkgever wordt steeds doorslaggevender voor je succes. Dat betekent dat de recruiters die het persoonlijk doen de beste reputatie hebben en dat je reputatie doorslaggevend word voor je succes.

Competentie: Je reputatie is je alles, dus heb je geen personal branding als competentie, vergeet het maar in dit vak.

2. Recruitment wordt steeds gespecialiseerder

Om succesvol te kunnen zijn in je vak heb je focus nodig op je doelgroep, zodat je je content daarop kunt afstemmen, je de taal van je doelgroep spreekt en er bijvoorbeeld CRM op kunt loslaten. Daarmee verhoog je het candidate engagement en de kans op conversie.

Competentie: Focus, focus, en hadden we al gezegd focus, zowel in je kanalen als je doelgroep.

3. Advertenties voor recruitment gaan verdwijnen in hun huidige vorm

De Meest Invloedrijke Recruiters van 2014 denken dat het adverteren wordt ingeruild voor de dialoog met de doelgroep of door de 1-on-1 marketing, die we nu alleen kennen van grote e-commerce partijen als Zalando en Booking.com .

Competentie: Charisma is een belangrijke kwaliteit in de dialoog met je kandidaat en je opdrachtgever, neem je dat mee in je gereedschapskist?

Vlnr Ben Holewijn, Rob van Elburg, Nicole Boomaars en Kim Kronenburg druk aan het brainstormen over recruitment trends en competenties

Vlnr Ben Holewijn, Rob van Elburg, Nicole Boomaars en Kim Kronenburg druk aan het brainstormen over recruitment trends en competenties

4. Authenticiteit en openheid in je presentatie als werkgever

We zien een sterke behoefte bij kandidaten naar het zien van het “echte werk”, omdat de nieuwe generatie steeds meer kiest voor een way of life in plaats van een baan. Vriendschappen en werk lopen ook steeds meer door elkaar. Dat je daarbij het onderscheidend vermogen van je opdrachtgever of werkgever helder weet te verwoorden is essentieel zonder daarbij de authenticiteit en openheid in je boodschap uit het oog te verliezen.

Competentie: Transparantie, oprechtheid en openheid is de sleutel in het overbrengen van de key differentiators van je opdrachtgever en werkgever. Pas dan slaat je boodschap aan bij je doelgroep.

5. De candidate experience is écht belangrijk geworden

Onze Recruiters vinden dat je je op dit punt vooral moet richten op de mobiele sollicitatie-ervaring, de personalisatie van je berichten aan de kandidaten en het goed verwoorden van je afwijzingen: “you’re in the rejection business”.

Competentie: Om je te kunnen inleven in je kandidaat en in het proces van waarde te zijn, zul je ook inhoudelijk gesprekspartner moeten zijn en daarvoor heb je nieuwsgierigheid nodig.

6. Meetbaarheid is leuk, maar wat doe je er mee?

We weten allemaal dat meten belangrijk is, maar met een dashboardje alleen kom je er niet. De data omzetten in learnings en op basis daarvan je werkwijze aanpassen en dan ook echt betere resultaten halen, is waar het om gaat.

Competentie: Tsja, ga er maar aan staan. Naast creatief moet je dus ook analytisch, tech savvy en rationeel zijn.

7. Starters, wat gebeurt daar toch allemaal

We zien heel veel nieuwe initiatieven en ontwikkelingen in de markt voor starters: het traineeship is terug, omdat het de keuzestress kan wegnemen, waar de nieuwe generatie zo’n last van heeft. Maar ook campus recruitment innovaties als Summer Internships, Scholarship Recruitment en In-House startersklasjes (ook bij bureaus).

Competentie: Niet alleen bij het werven van starters, maar over de volle breedte zul je creativiteit nodig hebben om je doelgroep te kunnen bereiken.

8. Opkomst van persoonlijke ontwikkeling als arbeidsvoorwaarde

Weg met de bonus en auto als arbeidsvoorwaarde. De moderne kandidaat is vooral bezig met zijn persoonlijke ontwikkeling als arbeidsvoorwaarde, niet in de laatste plaats omdat hij/zij tegenwoordig weet hoe belangrijk zijn employability is, omdat life long employment voorbij is.

Competentie: Niet alleen je kandidaat wil zich ontwikkelen, jij moet dat ook willen, je hebt drang tot innovatie.

9. Recruitment definitief los van HR

Recruitment als functie wordt zo strategisch dat het zijn eigen rol krijgt in de organisatie, in ieder geval los van HR, wellicht ondergebracht in de lijn, maar soms zelfs als autonome functie.

Competentie: Recruitment is stoer, je wilt je eigen plek onder de bedrijfszon. Honger om die plek te veroveren en de beste te blijven in je vak.

10. Sourcing is here to stay

Het sourcen van kandidaten is definitief niet meer het domein van alleen de agency recruiter. Via de interim recruiter is sourcing corporate recruitment binnengedrongen, om er te blijven.

Competentie: Jij wilt niet afwachten met alleen post and pray, maar actief werven, je bent dus resultaatgericht

What’s next?

Zo, dit is dan het product van een aantal uren ploeteren, brainstormen en discussiëren. We zijn erg benieuwd wat het werkveld er van vindt.

Daarnaast zijn alle 32 genomineerden van de verkiezing tot Meest Invloedrijke Recruiter van 2014 “special guest” op 16 april a.s. tijdens Emerce eRecruitment. Daar wacht hen een speciale ontvangst. Een event wat elke innovatieve recruiter niet wil missen. Ook daar virtueel meepraten? Dat kan nu al met de hashtag #eRecruitment15.

Een nieuw fenomeen wordt geïntroduceerd door Britt van Capelleveen, de selfie stick!

Een nieuw fenomeen wordt geïntroduceerd door Britt van Capelleveen, de selfie stick!

Meest Invloedrijke Recruiter 2015

Uiteraard is er eind dit jaar weer een verkiezing.  In 2015 zullen er wederom vier categorieën zijn:

1. Meest Invloedrijke Corporate Recruiter
2. Meest Invloedrijke Agency Recruiter
3. Meest Invloedrijke Interim Recruiter
4. Meest Invloedrijk Recruitment Talent

Te zijner tijd zal ik de spelregels hier wederom communiceren Ik kijk er naar uit!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *