Memoires van een Banenjager: Vacatures vinden
‘De jungle die vacatures heet.’ riep ik aan het eind van mijn vorige memoire over jezelf ontdekken. Want zie ‘m maar eens te vinden: die ene vacature voor jou. Er was een tijd dat je ’s morgens met je ochtendkrant en gele marker cirkels om de baanadvertenties ging zetten. Onnodig om te vermelden dat ik geen marker en/of ochtendkrant gezien heb tijdens mijn zoektocht.
Laat de techniek je helpen
Als je onverwacht in de vacaturejungle terecht komt, zie je al snel door de bomen het welbekende bos niet meer. Als je dan wat workshops bezoekt en te horen krijgt dat werk zoeken een fulltime baan is, zakt de moed je in de schoenen. Er zijn mijns inziens namelijk leukere dingen om te doen dan het zoeken van een baan. Gelukkig kom je er al snel achter dat het baanjagen gemakkelijk parttime gedaan kan worden.
Logische start van de jacht zijn alle banensites die zo veelvuldig overal adverteren en die dus gemakkelijk te vinden zijn. Al snel blijkt dat je na het aanmaken van een account deze al het werk voor je kunt laten doen. Zoekacties zijn op te slaan en een dagelijkse e-mailmelding behoort tot de mogelijkheden. Die hoef je dus maar 1 keer goed in te stellen en elke morgen wordt je mail gevuld met de nieuwste vacatures volgens jouw zoekcriteria. Tip: maak goede, volledige CV’s aan op álle banensites. Ikzelf ben behoorlijk creatief in de weer gegaan met blogs, social media etc, maar het was ironisch genoeg één van die CV’s die me uiteindelijk een baan heeft opgeleverd.
Social Media
Ze zijn helemaal hot, de social media. En ik heb de indruk dat het binnen bepaalde branches nog hipper is dan in andere. Mijn voordeel was dat ik een baan zocht in de communicatie en/of marketing en dat is één van die branches die erg actief is op de social media. En daar komt nog een groot voordeel bij: een andere branche waar LinkedIn, Twitter erg populair zijn, is recruitment! 1+1=2 dus daar wil je aanwezig zijn.
Ikzelf heb voornamelijk Twitter en LinkedIn gebruikt in mijn Banenjacht. Aanwezigheid op die media zorgt niet alleen voor vindbaarheid in Google, maar zeker LinkedIn is bijna een must in sollicitatieprocedures. Zowel om mensen op de zoeken als om jezelf professioneel te laten zien. Maar daarover in een latere Memoire meer. Hier gaat het om vacatures vinden.
Op LinkedIn zijn talloze groups gewijd aan het vinden van een baan. Er zijn vacatures te vinden, en natuurlijk recruiters om te benaderen. Hier weet Bas Westland natuurlijk veel meer van dan ik, dus ik raad aan om zijn LinkedIn tips daar ook eens voor na te lezen.
Mij heeft Twitter eerlijk gezegd meer geholpen bij het vinden van vacatures. In applicaties als Tweetdeck en Hootsuite kun je een permanente kolom toevoegen waar je álle tweets met het woord vacature voorbij ziet komen. Dat zijn er veel, erg veel. Voordeel van deze manier van zoeken is dat je een laagdrempelig, informeel middel hebt om te reageren in het geval van een tweet van een daadwerkelijk persoon. Is het een automatische tweet van een website? Dan ben je maar 1 klik weg van de vacature in kwestie. Ondanks dat er ook veel onbruikbare tweets langskomen, heb ik het gros van de vacatures waarop ik reageerde op deze manier gevonden.
Filteren
Je weet op het moment dat je op zoek gaat natuurlijk al wel wat je wilt en kunt, want je hebt mijn vorige memoire gelezen. Toch? Als je dat namelijk helder voor ogen hebt, weet je binnen 10 seconden of je meer tijd in een vacature gaat steken. Zo kun je dus behoorlijk veel vacatures op een dag bekijken en beoordelen of ze iets voor jou zijn. Zelf hield ik het criterium aan dat het niet veel moeite moest kosten om de tekst voor de motivatie op papier te krijgen. Als dat een worsteling is, ben je blijkbaar niet al te gemotiveerd.
Het blijft een jungle, maar je hebt maar één baan nodig. En die is ook voor jou ergens te vinden in de Jungle die vacatures heet!