Mijn Digitaal-Werven 2014 – Jobmarketing

Vonq op Digitaal-Werven over Arbeidsmarktcommunicatie ( het schrijven van vacatureteksten)

Het is zover, de dag van het event waar iedereen wel een mening over heeft, oftewel Digitaal Werven 2014. Mijn mening steek ik ook niet onder stoelen of banken: afgelopen keer had het event voor mij grote toegevoegde waarde door de relatief kleinschalige opzet, grote mate van interactie en goede sprekers. Als het dan ook nog eens gaat om de inhoud, employer branding, arbeidsmarktcommunicatie, werkenbij-sites en vacatureteksten gaat, is mijn feest compleet. De enige domper op de feestvreugde is misschien dat het event op dezelfde dag plaatsvindt als Beste Werkgevers 2014.

Terwijl ik de slingers vast ophang, trapt Bas van de Haterd de dag af met een enthousiasten commercieel welkomstwoord. De bekendmaking van de winnaar van de beste digitale sollicitatie-ervaring laat nog even op zich wachten tot het einde van de dag. Tot die tijd worden we ‘vermaakt’ met conversion clinics.

Jobmarketing

Nu is het woord aan Vonq. Eerlijk is eerlijk, als ik zie dat er een presentatie wordt gegeven door een van de sponsors van een event ben ik voorbereid op een commercieel praatje. Hopelijk neemt deze clinic over Jobmarketing de vooroordelen bij me weg.

De hamvragen: ‘ Waar plaats ik mijn vacature? En hoe schrijf ik een goede vacaturetekst?’ Vooral voor die laatste vraag hebben Marnix, Maarten en Caroline met mij en collega Natasja Jansen een paar kritische deelnemers in zijn groep zitten. Vooralsnog zal ik luisteren en vooral hard typen om dit liveblog ook zijn naam eer aan te doen.

De clinic start met een vragenronde:  hoe trigger ik de juiste mensen met een vacaturetekst, op welke nichesites vind ik mijn professionals, hoe optimaliseer ik een campagne-uiting? Enige quotes van de mensen van Vonq en vanuit het publiek:

‘Veelal is het ook een kwestie van ‘trail and error’ om te bepalen waar je doelgroep zich bevindt.’

‘We weten niet waar de doelgroep ziet, we gooien maar een zak geld over de schutting.’

‘Vaak wordt gedacht: waar zit mijn doelgroep maar beter is het om het om te draaien: ‘hoe gaat de doelgroep mij vinden?’

‘Zet in op contentstrategie zodat doelgroep bekend wordt gemaakt met je organisatie om zo een grotere doelgroep te bereiken.’

‘Vertel het verhaal wat binnen je organisatie gebeurt’.

“Denk als een marketeer en schrijf als een echte copywriter.’

Caroline vertelt gepassioneerd over hoe je je doelgroep aanspreekt met het juiste vacaturetekst. Terecht komt de beschrijving ‘ondergeschoven kindje’ geregeld terug in haar presentatie. Verder deelt Caroline praktische tips & tricks die zo erg overeen komen met mijn visie dat mijn kritische houding verandert in pure herkenning. Fijn dat Caroline deze groep mensen exact die punten deelt die zoveel waarde toevoegen voor een goede vacaturetekst. Trigger de kandidaat door een leuke introductie en eindig met een sterke call to action. Gebruik Google Trends bij het bepalen van de juiste functienaam. Hanteer de AIDA-formule bij de opbouw van je vacaturetekst. Ook worden er treffend live enkele vacatures gereviewd. Ter plekke leer ik ook weer wat: gebruik geen minnetjes als bulletpoints, dit kan negatief overkomen, maak hier rondjes van. Dat bevestigt weer het gegeven dat 90% van de keuzes onbewust wordt gemaakt.

Dan gaat het nog over Waar plaats ik mijn vacature? Duidelijk naar voren komt dat het sec plaatsen van vacatures – hoe goed geschreven dan ook-  vaak niet voldoende is. Contentmarketing,  storytelling en zelfs eventmarketing wordt niet geschuwd.

Tijd vliegt, mijn vooroordelen zijn van de tafel geveegd: een leuke en inhoudelijke presentatie van Vonq met een prettige dosis interactie tussen de aanwezige deelnemers.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Mijn Digitaal-Werven 2014 – Jobmarketing | The Second Machine Age […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *