Mijn opa is overleden!

stervenMijn opa is overleden!

Net zo goed als ik hand in eigen boezem steek over de soms helaas geldende ethiek bij een aantal recruiters, wil ik jullie deze ook niet onthouden. Van sommige kandidaten voel je aan je water dat ze niet open communiceren. Je weet dat er zaken worden achtergehouden zonder dat je er direct je vingen op kunt krijgen.

Drie weken geleden hadden we weer een heel mooi voorbeeld over hoe ver kandidaten willen gaan om vooral “alle opties open te houden” en om niet open te communiceren. In een procedure voor een goede klant in Amersfoort zoeken wij een Systeembeheerder. Het vinden van de juiste kandidaat bij het profiel is op z’n minst een uitdaging te noemen. Eindelijk hadden we de juiste jonge man gevonden. De communicatie liep op een wijze waarbij je onderbuik, of je water zoals je wilt, je vertelt dat er iets niet klopt. En jawel de dag voor het interview bij de klant informeert hij ons per mail dat z’n opa gisteren gestorven is…… Uiterst triest natuurlijk als dat werkelijk zo is. Maar geloof het of niet; Dit is een klassieker waarbij je vanaf een afstand ruikt dat de man in kwestie gewoon had moeten zeggen dat hij afziet van voortgang van de procedure! Dat is namelijk volledige zijn goede recht.

“Vreemd” genoeg hebben wij sinds die mail niets meer van de beste man vernomen.

3 antwoorden
 1. Peter Horsten
  Peter Horsten zegt:

  @Karst: Ik herken het gedrag wel, maar een dergelijke reden als ‘smoes’ gebruiken zoals je veronderstelt zou ik echt verwerpelijk vinden. Waar zijn we dan met onze normen en waarden gebleven? Ja, wellicht ben ik naïef.

  Maar ja, zoals ook Bas aangeeft durven mensen te vaak gewoon niet eerlijk te zijn en gaan voor de “gemakkelijke weg”, een leugentje om eigen bestwil.

  Overigens ben ik er van overtuigd dat dit soort leugens zich vroeg of laat altijd tegen je keren.

  Mocht de kandidaat nog uitleg geven, deel je die dan nog met ons?

  Beantwoorden
 2. Karst Dollekamp
  Karst Dollekamp zegt:

  @bas, wat ik eigenlijk met dit stukje probeer te schrijven is dat ik “zeker” weet dat zijn opa helemaal niet (op dat moment) gestorven is maar dat hij een spelletje speelt. Hij had kennelijk op dat moment een betere optie… Zijn rouw zal allang verwerkt zijn en onze commitment naar hem toe ook.

  Beantwoorden
 3. Bas Westland
  Bas Westland zegt:

  @Karst: Gewoon zeggen waar het op staat is nog steeds heel moeilijk voor een hoop mensen. Ik denk dat hij bang was om je teleur te stellen. Maar wie weet zit hij nog in de rouwperiode en meldt hij zich weer.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *