Mijn voorspellingen voor 2009 – De evaluatie

Voorspellingen 2009Het is weer die tijd van het jaar.  Terugkijken en vooruitblikken. Eind 2008 publiceerde ik hier mijn voorspellingen voor 2009. En zoals oud-collega Albin destijds al zei, moet je ook terugblikken naar je voorspellingen van het jaar ervoor. Wat is er uitgekomen van wat ik destijds in mijn glazen bol heb gezien en wat niet of slechts gedeeltelijk. 8 statements maakte ik. Ik ga ze allemaal even tegen het licht houden. Uiteraard mogen jullie dat in de reacties ook doen, want misschien heb ik niet zo’n heldere blik waar het gaat om het evalueren van mijn eigen voorspellingen ;-)

1. Meer transparantie in recruitment – deels uitgekomen
Tsja, het is moeilijk te beoordelen of anderen ook al zo werken, maar als ik kijk binnen e-people is het werken op 100% transparantiebasis bijna de standaard geworden (zeg 80%) . Vrijwel elke klant kiest nu voor het model waarbij we de targetlijst vooraf delen met de klant en deze al direct mee selecteert. Sociale media hebben dit mogelijk gemaakt. Het heeft ook een transparante prijsstelling mogelijk gemaakt, waarbij ik afreken per verrichting. Wat voor de klant ook 100% traceerbaar is, omdat ik wekelijks op kandidaatniveau rapporteer. Ook de partners met wie ik op opdrachten samenwerk hebben deze werkwijze al deels overgenomen.

2. Bureaus worden meer adviseurs, klanten gaan meer zelf doen – deels uitgekomen
Af te leiden uit de toename van de advies en trainingsomzet van e-people en het aantal recruiters wat ik plaats, die ik voor de klant vervolgens train, zie ik ook hier een trend. Steeds meer kijk ik met een klant naar het totaalplaatje en kom met een oplossing voor de totale werving, deels zelf doen, ondersteund door training, deels uitbesteden, deels interim invullen. Het is minder sterk dan onder 1., maar ik zie het wel als een trend. Kan natuurlijk ook komen, omdat ik zelf erin geloof en daardoor dit meer verkoop. Kan dus gekleurd zijn. Hoor graag jullie visie.

3. 2009 als jaar van de interne arbeidsmarkt – niet of ten dele uitgekomen
Ik kan het niet bewijzen, maar ik denk dat als gevolg van de crisis meer en meer bedrijven vacatures intern hebben opgevuld. Dat zullen uiteraard vooral vervangingsvacatures geweest zijn, want van uitbreiding zal zelden sprake zijn geweest. De branche initiatieven waar ik destijds over sprak hebben zich in ieder geval niet geconcretiseerd en het Microsoft Talentlab is zelfs gestopt. Ik denk dat externe samenwerking ook minder wordt in tijden van crisis en dat bedrijven het in eerste instantie intern proberen op te lossen. Ik ben echter bang dat in veel grote organisaties de transparantie op de interne arbeidsmarkt nog ontbreekt.

4. Weg met detacheerder, here comes the zzp-er – grotendeels uitgekomen
Het is gebleken dat vooral de platte detacheerders het erg moeilijk hebben gekregen, zeker inde IT. Er zijn meer en meer organisaties die het samenwerken tussen freelancers en grote bedrijven faciliteren, waardoor de administratieve rompslomp om met veel freelancers te werken, grotendeels is weggevallen. Ook is het aantal freelancers, in weerwil van of wellicht dankzij de crisis, fors toegenomen. Sterker nog, de ZZP-er heeft er voor gezorgd dat de werkloosheid in Nederland niet de gevreesde harde landing heeft gemaakt en is daarmee één van de helden (al zijn het er meer dan één) van de recessie. Veel professionals hebben nu ook ontdekt dat ook grote financials geen life long employment meer bieden en weten dat ze de zekerheid bij zichzelf moeten zoeken en niet bij een werkgever.

6. Blending van referral recruitment en sociale netwerken – uitgekomen
Kijkend naar mijn eigen praktijk zie ik dat het werven via-via – vooral op Linkedin – inmiddels mijn meest succesvolle instrument is geworden. Dus ook voor bureau recruiters is hier geen ontkomen meer aan. Ook Twitter speelt een steeds belangrijkere rol in het publiceren en aanbevelen van je vacatures.

7. Reversed matching – uitgekomen
Onder invloed van het verminderde commitment vanuit opdrachtgeverszijde, met uitzondering van de onder 1. genoemde werkwijze, is inderdaad kandidaatgericht werken mijn tweede belangrijke inkomstenbron geworden. Feitenlijk werkend vanuit de kandidaat, hem/haar meerdere opties bieden en zo de omzetzekerheid creërend vanuit de kandidaat (hij doet dan alleen nog zaken met jou), daarmee het gebrek aan commitment vanuit de klant omzeilend. Ben benieuwd of dat bij andere bureau recruiters ook zo heeft gewerkt in 2009.

8. Afscheid nemen bepalend voor je werkgeversreputatie – onbekend
Ik denk dat er dit jaar van veel medewerkers afscheid is genomen op de meest uiteenlopende wijze. Veel verhalen doen de ronde over het handig omzeilen van de collectiefontslagquota. Helaas is nu nog niet vast te stellen wat dat voor invloed heeft op de toekomstige wervingskracht van deze bedrijven. Dat zal de markt uitwijzen als de economie weer echt aantrekt.

Morgen mijn voorspellingen voor 2010!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *