Mijn voospellingen voor 2008

[[image:glazen_bol.jpg:Wat gaat 2008 brengen?:left:0]]Het is weer die tijd van het jaar, waarin je terug, maar ook vooral vooruit kijkt. Ik wil jullie deelgenoot maken van de zaken die gaan komen, althans in mijn visie voor de arbeidsmarkt in de wereld van ICT, internet en e-business. Lees je mee?

1. De werknemer wordt de klant. De tekorten gaan zodanig worden dat de werknemer zelf gaat bepalen waar hij wil werken. Niet de vacature wordt het uitganspunt, maar hoe de werkgever kan aansluiten op de behoeften van de werknemer. Wij gaan daar in 2008 op vooruitlopen door ook voor onze kandidaten de juiste werkgever te gaan zoeken in plaats van alleen het omgekeerde. In onze diensteneconomie zal je bedrijfsresultaat een directe correlatie gaan vertonen met de mate waarin je mensen aan je bedrijf weet te (ver)binden.

2. Professionals worden veel schaarser dan managers. Die worden een ‘commodity’ op de arbeidsmarkt doordat de diensteneconomie en de daarmee gepaard gaande verplatting van organisaties leidt tot een overschot aan managers. Executive search wordt daarom substantieel goedkoper bij e-people dan de werving & selectie van schaarse professionals. Dat management zo duur is om te werven (je betaalt én een hoger percentage en dat ook nog eens van een hoger salaris) is een gotspe. Ze zijn namelijk ook veel zichtbaarder op de arbeidsmarkt doordat ze allemaal op allerlei sites en in netwerken staan.

3. Internet en social networking maken ook het CV een commodity. Bureaus die zich alleen maar onderscheiden door snel CV’s aan te bieden, maar geen commitment of kennis hebben van de kandidaat of klant gaan hopeloos door de mand vallen in 2008. Nog even en je hebt een agent op je laptop die een CV creëert van alle informatie op internet van iedere persoon die je maar wilt.

4. De werkgever pakt weer de macht in de werving door bovenstaande ontwikkelingen. Alleen de dienstverleners die ze kunnen adviseren hoe ze dat nog slimmer kunnen doen en die ze kunnen helpen hun ‘cost per hire’ terug te brengen, gaan overleven. Als je niet bereid bent je kennis met je klant te delen, kun je het vergeten.

5. De flexibilisering van het ontslagrecht is uitgesteld, maar niet afgelast. Nog even en er bestaan nog alleen freelancers en mensen in ‘vaste dienst’. Partijen die nu leven van detacheren en uitzenden kunnen maar beter gaan nadenken hoe ze dat gaan tackelen. Ze hebben nog drie, misschien vier jaar. Dan zal de kabinetswisseling samenvallen met een laagconjunctuur en zal er wél draagvlak zijn voor een herziening.

6. Een coach voor iedereen. Elke hoger opgeleide professional, die zijn carriere serieus neemt, heeft een coach. In 2008 gaan we onze matches verduurzamen door elke bemiddelde kandidaat ‘af te leveren’ met een optionele coach gedurende het eerste half jaar. In die periode wordt namelijk bepaald of iemand lang gaat blijven bij zijn werkgever of vroeg vertrekt. Traditioneel is het verloop onder door bureaus geworven werknemers hoger, of wist u dat nog niet? Wij gaan daar een eind aan maken door ‘goede smeerolie’ mee te leveren.

7. Transparantie is de sleutel. Ben je goed als recruiter – in- of extern maakt niet uit – dan maak je je pijplijn 100% inzichtelijk voor je (interne) klant. Uit welke bron komen je kandidaten, en hoeveel dan, hoeveel mensen heb je aan de lijn gekregen, hoeveel heb je weten te overtuigen hun CV te sturen, hoeveel heb je er gezien, etc. De tools om dit inzichtelijk te maken zijn er. Hang daar de tijd aan die je nodig had en durf een redelijke prijs te vragen op basis van je daadwerkelijke inspanning in plaats van het standaard percentage. De recruitmentfee gaat verdwijnen, zoals ik al eerder hier meldde. Wie durft?

8. Ook transparantie naar je toekomstige werknemer wordt key. Alles over je bedrijf wordt publiek via blogs en sites als www.indewandelgang.nl. Als het echte verhaal niet matcht met je ‘digital employer brand’, kun je het shaken, want iedereen kan er nu doorheen prikken. Elk huisje heeft zijn kruisje, ook jouw huisje. Het is alleen zaak ervoor te zorgen dat jouw kruisje niet correspondeert met de allergie van je nieuwe medewerkers. Een vacature(site) zonder een verifieerbare testimonial met chatmogelijkheid kan over een jaar niet meer.

En uiteraard is er nog veel meer, maar ga hier maar alvast over nadenken tijdens de feestdagen. 2008 wordt revolutionair anders als het aan mij ligt. Geniet nog maar even van de rust!

1 antwoord
  1. Wilco Verdoold
    Wilco Verdoold zegt:

    Mooi stuk Bas, dank voor je openheid.

    Over indewandelgang.nl, de laatste update op die site is van 2006, lijkt alsof het allemaal niet meer werkt. Maar eens dat sites als deze, blogs, fora, etc. etc. steeds invloedrijker worden.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *