Onderhandelen bij arbeidsvoorwaarden

.[[image:onderhandelen1.jpg::left:0]] Youropi.com gaat als een speer en inmiddels zitten we al met 4-en op kantoor. Dat betekent dat ik weer volop in het recruitingproces zit en mijn ervaringen graag met jullie deel. Zoals deze, waarover dit artikel gaat. Wat doe je als een prima kandidaat opeens een arbeidsvoorwaardenpakket uit de hoge hoed tovert die niet bepaald in overeenstemming zijn met wat je eerder hebt besproken.

Als blijkt in het eerste gesprek dat een kandidaat prima zou kunnen voldoen dan vraag ik zoals altijd wat de huidge arbeidsvoorwaarden zijn. Laatst had ik een uitstekende kandidaat en ook de arbeidsvoorwaarden, hoewel ietsje hoger lagen binnen de grenzen. 2e gesprek verliep zoals verwacht ook prima en daarmee lag de weg open voor een contractsvoorstel. Mijn verbazing was dan ook groot toen de persoon in kwestie daarop reageerde en met een salariswens kwam die 30% boven mijn aanbod lag. Daarbij kwamen nog allerlei aanvullende wensen zoals ‘auto van de zaak’ en 13e maand plus bonus. Wat doe je dan in zo’n geval? Ik heb de persoon gebeld en verteld dat het bij Youropi.com zo niet werkt. Aanbod ingetrokken en kandidaat teleurgesteld net zoals ik. Ik was daarom ook positief verrast toen een week later de kandidaat belde omdat zij het gevoel had dat de procedure niet goed is afgesloten en of we nog een gesprek konden hebben. Nu ben ik de kwaadste niet dus dat gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden. Moraal van dit verhaal is dat de kandidaat dacht dat onderhandelen bij het sollicitatieproces hoorde. Ik heb uitgelegd dat het wellicht bij sommige bedrijven zo werkt maar dat handjeklap vooral op de veemarkt gebeurd en niet op de arbeidsmarkt. Ook al lijkt die soms op een veemarkt.

1 antwoord
  1. Bas van de Haterd
    Bas van de Haterd zegt:

    Tja, dat komt voor, en soms kan het heel goed. Er zijn genoeg bedrijven die het wel doen. Alleen terugkomen op je eerdere voorwaarden is natuurlijk nooit slim.

    Ik moet je eerlijk zeggen dat het enige waar ik ooit over onderhandeld heb in mijn contract was een korte opzegtermijn. Dat was overigens bij verlenging en het bod was zo slecht (en het bod kwam op de dag dat mijn contract afliep, over klem zetten gesproken) dat ik zei: goed, for the time being, maar dan 1 maand opzegtermijn, want dan ga ik weg. Dat begreep hij nog ook (ja, het was een bijzondere tijd)…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *