Online arbeidsmarktcommunicatie in beeld: IKEA trapt af

De rol van visuele content wordt steeds groter binnen online communicatie. En dus kan online arbeidsmarktcommunicatie niet achterblijven. De nieuwe wervingscampagne van IKEA voor een nieuwe interieurontwerper op Pinterest is er een beeldend voorbeeld van:

pinterst arbeidsmarktcommunicatie

visueel tekstNadat IKEA eerder hun online catalogus via Instagram presenteerde, is er dus nu het Pinterest board waar je als interieurontwerper kunt laten zien wat je in je hebt. Selecteer de producten vanaf het Pinterest Board en stel je favoriete slaap- en badkamer samen. Extra leuk is dat de beste interieurontwerper zijn/haar winnende ontwerp kan bewonderen in de Amsterdamse IKEA, waar je ook de gewonnen cadeaupas  kunt spenderen.

Geen echte vacature. Nog niet.
De kop ‘IKEA zoekt interieurontwerper’ op het Pinterest board doet vermoeden dat het om een vacature gaat. Als je dan de kleine lettertjes leest, ontdek je dat het geen vacature is maar een marketingactie. Een slimme actie en een actie die aanslaat, helemaal als je ziet dat al na enkele uren dat het board live is gegaan er honderden pins en duizenden volgers zijn.

Vacature in beeld.
Toch zet deze marketingactie van IKEA je aan het denken over het gebruik van visuals bij online arbeidsmarktcommunicatie. Op Facebook komen er steeds meer vacatures met visuals voorbij. Dat het aantal visuals op Facebook toeneemt is logisch, want in de praktijk blijkt dat een aansprekend beeld van formaat bij een Facebookbericht het dubbele aantal likes krijgt en vele malen meer wordt gedeeld. Ook het aantal keer dat video’s via social media worden gedeeld ligt hoger dan die van een tekstbericht.

Terugkomend op Pinterest, waar IKEA nu een interieurontwerper zoekt: het aantal van én de gebruikte creativiteit in vacaturepinsgroeit hard. Dan is er nog Instagram, waarvan de populariteit onverminderd blijft groeien. En steeds vaker worden de 140 characters van tweets vergezeld met afbeeldingen die aandacht trekken in de steeds vollere timeline. Ook de mogelijkheden voor het toevoegen van visuals op het altijd ietwat conservatieve LinkedIn nemen zienderogen toe.

Werkzoekenden laten zich zien.
Waar werkgevers en intermediairs visuele content dus langzamerhand ontdekken, hebben werkzoekenden al langer de kracht van visuals scherp op hun netvlies. Dat begint al bij het uploaden van een sterke profielfoto op het LinkedIn-profiel en cv maar gaat ook verder, zoals een loopbaan vertellen in beelden op Pinterest met logo’s, cases en voorbeelden van werk en met oproepen voor een nieuwe baan via YouTube.

Tekst buiten beeld?
Het lijkt dus nog een kwestie van tijd dat de vacaturetekst (standaard) gezelschap krijgt van visuele content. En dat naast het posten op vacaturesites, visuele content als video’s en foto’s steevast gebruikt om via social media  de vacatures te laten delen. Staat tekst straks buiten beeld? Geen zorgen, met tekst zet je de puntjes op de i. Beeld versterkt tekst en vice versa.

Dit bericht verscheen eerder op Voor Vacaturetekst.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *