Ontsla dit jaar 30% van uw medewerkers en blijf kerngezond

iStock_000008533724XSmall De economische crisis noodzaakte menig bedrijf het afgelopen jaar tot het nemen van draconische maatregelen. Vaak was dat niet echt leuk. Ook ikzelf heb te veel moeilijke gesprekken gevoerd.

Nu terugkijkend constateer ik dat het tot een gezonde sanering heeft geleid. Het kaf is van het koren gescheiden.

En dat was een goed leermoment.

In goede tijden worden dit soort maatregelen minder snel genomen, er heerst dan al snel een gedoog cultuur. Maar is dat wel verstandig?

Vorig jaar woonde ik een presentatie bij rondom het managen van softwareontwikkeling. Eén van de sprekers, een goeroe op het vakgebied, gaf in zijn presentatie aan dat van een groep software ontwikkelaars de 30% slechtsten de overige 70% ongelooflijk afremt, belemmert.

Hij gaf het advies om ieder jaar opnieuw van die 30% afscheid te nemen.

Ik vond dit een erg Amerikaanse, onmenselijke benadering.

Ook kon ik binnen onze eigen organisatie zo snel niet zo veel mensen aanwijzen die de rest van de organisatie tegenhielden.

Inmiddels weet ik beter.

We hebben gelukkig geen afscheid hoeven nemen van 30% van de collega’s. In totaal hebben we zo’n 20% ververst. Maar ik weet nu wel zeker dat wij ons nu jaarlijks de vraag gaan stellen welke 30% eigenlijk niet meer bij het bedrijf past.

Ook in goede tijden.

Het is namelijk gewoon waar. Sommige mensen passen op een gegeven moment niet meer bij de organisatie. Dan is het voor beiden partijen beter om uit elkaar te gaan om te voorkomen dat je elkaar gaat frusteren.

Weet u al van wie u dit jaar afscheid gaat nemen? Oh en ja, afscheid nemen dat doet soms ook gewoon pijn.

2 antwoorden
  1. Peter Horsten
    Peter Horsten zegt:

    @Bas: Ja, een dilemma is het inderdaad. Inmiddels heb ik geleerd dat het risico erg groot is dat je door het dilemma kiest voor de (ogenschijnlijk) veilige weg, dus niet ontslaan. Maar worst case heeft dit nog meer negatieve gevolgen. Mensen zijn minder gemotiveerd, anderen nemen het gedrag over, het kost erg veel van je eigen energie, etc.

    De knoop sneller doorhakken is en blijft overigens iets wat ook ik moet verbeteren.

  2. Bas Westland
    Bas Westland zegt:

    @Peter: Ik ben las HR manager altijd een voorstander geweest van de “permanente reorgansiatie”, maar weet ook als ondernemer dat het heel moeilijk is om in je eigen veels te snijden. Duivels dilemma.

Reacties zijn gesloten.