Op de basisschool leren kinderen over de geschiedenis van vroeger, waarom dan niet over de technologie van vandaag?

kimWoensdag 18 Februari, De Telegraaf gevolgd door RTL Nieuws,  melden dat er een gratis ‘Nationaal Media Paspoort’ lespakket zal worden aangeboden aan 8.500 basisscholen in Nederland, bedoelt voor kinderen in groep 7 en 8. Volgens De Telegraaf is uit onderzoek gebleken dat 50% van de kinderen, tussen de 8 en 12 jaar, stiekem online dingen doen en dat één op de tien stiekem afspreekt met een onbekende.

Het artikel op zowel het online kanaal van De Telegraaf als van RTL Nieuws is kort en heeft op beide kanalen een stroom negatieve reacties tot gevolg. 80% van de mensen die reageren vinden het belachelijk omdat het voor kinderen van groep 7 en 8 is (deels hebben ze gelijk, ook voor leerlingen in het voortgezet onderwijs zou dit nuttig zijn). ‘Mijn kind krijgt echt pas een mobiel als het naar de middelbare school gaat’, ‘deze verantwoording ligt bij de ouders en niet bij school’, ‘kinderen kijken toch wat ze zelf willen dus dit lespakket is onzin’, ‘leer ze sociale vaardigheden, dat hebben ze harder nodig’, ‘dit leren aan kinderen op de basisschool? De ouders weten het zelf niet eens’, ‘mijn kind heeft een mobieltje, maar deze mag niet mee het huis uit’.

Als Internet Marketeer en daardoor fervent social media gebruiker en ouder van twee jonge kinderen, zijn deze reacties voor mij onbegrijpelijk. Ik ben uitermate positief over het gebruik van social media voor het vergroten van online zichtbaarheid, maar ik ben ook regelmatig prediker van de valkuilen c.q. de gevaren van social media en online games. (een iPad kun je eenvoudig kidsproof maken!).

Taboe.

Afgaande op de reacties rust er een taboe op dat kinderen op de basisschool al over een mobiele telefoon beschikken. Feit is echter dat als je om je heen kijkt bij een basisschool of andere locatie waar jeugd bij elkaar komt, dat er veel jonge kinderen zijn die een mobiele telefoon hebben of een iPod Touch. Ook thuis hebben ze de beschikking over een tablet of pc om online te gaan. Vanaf welke leeftijd dat is? Dat verschilt per gezin. Voor mensen blijkbaar controversieel maar daardoor niet minder waar; zelfs kinderen van onder de vier jaar kunnen al met een tablet overweg.

Verantwoording.

De verantwoording ligt zeker bij de ouders; zij zijn het voorbeeld en zitten zelf ook grote delen va de dag met hun mobiel of tablet in de hand. Zij zijn echter veelal niet in staat om het gebruik van hun kind te controleren en beschikken niet over de kennis om hun kind te beschermen.

Nationaal Media PaspoortVroeger leerden kinderen niet met vreemde mensen mee te gaan, nu moet ze geleerd worden dat meisje Eva ook meneer Henk kan zijn en dat het onverstandig is foto’s van jezelf online te delen die je ook niet aan je ouders zou laten zien.

De verantwoording kan echter ook goed bij de school liggen. Op de basisschool leren kinderen over de geschiedenis van vroeger, waarom dan niet over de technologie van vandaag? Een gratis lespakket gaat ervoor zorgen dat er meer kinderen bereikt kunnen worden. Dat ze een Nationaal Media Paspoort krijgen maakt het net even interessanter voor kinderen.

Voor de lagere groepen kan dit onderwerp meegenomen worden in de kanjerlessen die op veel basisscholen gegeven worden.

Zo maak je kinderen weerbaar tegen online pesten, agressief online gedrag, grof taalgebruik en leer je ze de gevaren in te zien van mensen die zich anders voordoen en daarmee verkeerde bedoelingen hebben. Want Internet is ook het medium van kinderlokkers, pedofielen en loverboys.

Maak kinderen mediawijs want de onderzoeksresultaten zijn doodeng.

En wie weet, wanneer kinderen op school over dit onderwerp les krijgen, hoeveel ouders daarmee ook bereikt worden en de taboe doorbroken wordt. Want de mensen die de negatieve reacties hebben geplaatst op het artikel zullen ontdekken dat hun kind eerder online gaat dan dat zij denken, daar veel meer doet dan zij denken en dat dat deze mediawijslessen helaas noodzakelijk maken.