Op de bres voor …. Harry

Recent breed uitgemeten, de top tien beloningsschandalen . Lekker met zijn allen klagen over de exorbitant hoge beloningen van de graaiende top. Terwijl wij het zo slecht hebben omdat de buurman wel een grotere flatscreen kan aanschaffen of een nieuwe auto voor de deur heeft staan. Zijn we niet teveel makke schapen die de ander napraat? Ik denk van wel!

Laat ik het daarom opnemen voor mijn gewaardeerde ex-collega Harry de Smedt, want laten we wel wezen na een royale beloning is het niet makkelijk jezelf te verdedigen. Ik heb het genoegen gehad met veel directeuren te werken en eerlijk gezegd heeft hun salaris mij nooit bekoord om ook in de RVB te zitten. Waarom valt Harry dan net buiten de medailles bij de top tien beloningsschandalen? Daarvoor is wat meer achtergrondkennis nodig van de beursgang van Unit 4.

Ten tijde dat Unit 4 naar de beurs ging had het een opmerkelijk probleem. Enerzijds had het een substantiële ERP tak met voldoende werknemers maar onvoldoende winst om de beurs te imponeren. Daarbinnen was echter een vreemde eend in de bijt, de security tak. Een kleine groep collega’s in Den Haag die bakken geld binnenhaalde. Deze onderneming stond onder leiding van Harry de Smedt. Zo kon Unit 4 fors groeien en bedrijven als Agresso voor de neus van Microsoft wegkapen.

Terwijl de security tak uitgroeide tot 1 van de grootste value added distributors, werd het overige geld besteed om de ERP omgeving te laten ontwikkelen. Toen de marges voor distributeurs verder onder druk kwamen te staan werd alle distributie activiteiten ondergebracht in NOXS en de lucratievere reseller en service activiteiten bleven onder de Unit 4 Agresso vlag.  Vervolgens werd de NOXS onderneming voor een aantrekkelijk bedrag verkocht aan Westcon, waarna er voldoende middelen waren om CODA in te lijven.

Samengevat, Harry was de suikeroom die het mogelijk heeft gemaakt dat Unit 4 is uitgegroeid tot het huidige bedrijf met 3500 FTE en een netto omzet van 321 miljoen euro. Ik vind het een passende beloning bij zo’n top prestatie. Hopelijk ontlok ik nog wat jaloerse reacties ;-).

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *