“Oudere ICT-er is niet geliefd” volgens Computable

Vandaag wederom een publicatie waarin een aantal bureaus uit de markt betogen dat er nog steeds op leeftijd gediscrimineerd word. Allemaal mooie constateringen, maar wanneer gaan we er nou eens wat met zijn allen aan doen?

Ook ik kom helaas in onze werving & selectiepraktijk bij e-people veel leeftijdsdiscriminatie tegen. Zowel op EmploIT als binnen de ICT Community van Monsterboard heb ik dat al verscheidene malen aangekaart. Los van de ‘schuldvraag’ denk ik dat we als spelers op de arbeidmarkt als ‘de wiede weerga’ (hopelijk spel ik dat correct) een antwoord moeten hebben op de vraag hoe we oudere specialisten in incourante technologie ‘omkatten’ naar ‘courante’ technologie. Ik kan me niet voorstellen dat oudere werknemers dat niet zouden willen, omdat ze inflexibel zijn, zoals in bovenstaand artikel wordt gesuggereerd. Gelukkig ontstaat binnenkort vanuit de markt zoveel druk dat bedrijven wel moeten, willen ze hun vacatures nog vervullen. In de tussentijd blijf ik mijn collega’s oproepen om te weigeren op leeftijd te selecteren.

3 antwoorden
  1. Bas
    Bas zegt:

    @Bas helemaal mee eens wat loyaliteit betreft en dus ook terugverdientijd. Als je bedenkt dat de gemiddelde arbeidsrelatie van jongeren nu ongeveer 3 jaar is, en iemand van 50 er vaak tot zijn/haar pensioen zit… weet je genoeg.

    En natuurlijk is motivatie iets dat komt en gaat, maar wat ik zelf veel gemerkt heb is de ‘mijn tijd zal het wel duren’ en ‘maar zo doe ik dat al jaren’ mentaliteit die hoe ouder men wordt, des te meer hij erin zit.

    Wat betreft je berekening: ook mee eens. De vervangingskosten zijn tussen de 3 maanden en 2 jaar aan salaris afhankelijk van niveau en functie (heeft PwC ooit berekend). Maar je moet wel naar het primair salaris kijken. Ouderen behoren niet per definitie duurder te zijn als ze minder presteren, daar zit een wettelijk probleem in dit land volgens mij.

    Beantwoorden
  2. Bas
    Bas zegt:

    Bas, je hebt gelijk dat er ruimte voor zou moeten zijn. Aan de andere kant moet met het ook echt willen. Niet willen is misschien een groot woord, maar niet heel erg gemotiveerd zijn komt wel regelmatig voor volgens mij. Het kan wel, maar dan wel op hun manier. En als je niet bereid bent sommige zaken los te laten omdat het nu eenmaal niet meer zo werkt, zit je soms met een probleem.

    Verder merk je dat geld nogal eens een issue is bij oudere werknemers. Men wil niet werken voor een salaris dat ze waard zijn en de Nederlandse wetgeving is vaak ook heel inflexibel (qua pensioenbijdrage en CAO’s).

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *