Outsourcing een serieuze optie

[[image:smile.jpg:Outsourcing een serieuze optie:left:0]]Zelf krijg ik er minder van mee, maar als ik het journaal aanzet, dan word ook ik somber. Gelukkig is dat voor mij niet echt nodig. Vanuit Polen bieden wij software-ontwikkeling aan. En behalve een korte hapering rond november 2008, merken wij nu weinig van een economische teruggang. Ik zou eerder het tegenovergestelde willen beweren.

Sinds twee jaar bieden wij software ontwikkelijk vanuit Polen aan en inmiddels zijn wij gegroeid tot 45 mensen. Het eind van de groei is nog niet in zicht. Een belangrijke vraag is dus wellicht hoe dit komt.

Veel aanbieders en gebruikers van software hebben te maken met relatief "oude" software. Deze draait lokaal en is in veel gevallen duur in het onderhoud. Het versiebeheer is complex, want veelal moeten meerdere versies ondersteunt worden. Daarbij zullen gebruikers op dit moment niet snel een nieuwe applicatie aanschaffen.

Dit oogt mogelijk als een vrijwel onoplosbare situatie, maar niets is minder waar. De laatste tijd merken wij uit de aanvragen dat steeds meer partijen hun "oude" applicatie willen migreren naar een webapplicatie. Deze heeft een aantal grote voordelen t.o.v. de huidige situatie, waardoor er snel een goede businesscase te maken is.

Een webapplicatie vraagt namelijk minder onderhoud en is dus goedkoper in het beheer. Omdat iedere gebruiker dezelde versie gebruikt, heb je bijvoorbeeld geen last van versiebeheer. Ook is er minder ondersteuning op klantlocatie noodzakelijk. Belangrijker echter is dat in veel gevallen de time-to-market drastisch wijzigt. Indien er nieuwe functionaliteit voorhanden is, kan deze direct aan iedereen worden aangeboden. Dat hiervoor een additioneel bedrag betaalt moet worden, dat snapt over het algemeen iedereen. Het verdienmodel voor de aanbieder van de applicatie wijzigt hiermee in een licentiemodel, met vaste maandelijkse inkomsten. De gebruiker van de applicatie wordt niet geconfronteerd met hoge aanschafkosten en ook dat is zeker in de huidige tijd plezierig. Aan de andere kant worden ook de beheerkosten voor de gebruiker significant lager. Een win-win model dus.

De ontwikkeling van deze webapplicatie is goedkoper als gekozen wordt voor outsourcing naar Oost-Europa of bijvoorbeeld India. Welke locatie het meest geschikt is hangt af van de uitbestedende partij zelf, de specificatie van de appliatie en de omvang van het project. Maar naar mijn mening is hier voor menigeen winst te behalen, ook in de huidige moeilijke tijden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *