Weg met de planeet
De aarde 3,7 mld jaar geleden
In de wereld van duurzaamheid wordt veel gesproken over ‘de planeet’, je weet wel, die van TripleP. En over de bedreigde biodiversiteit. Ik ga hier even korte metten mee maken. De planeet wordt NIET bedreigd. De biodiversiteit wel, maar dat is niet zo erg. Althans, niet voor de biodiversiteit zelf. Hoe zit dat?
Onze planeet is 4,6 miljard jaar oud. Het leven bestaat ongeveer 3,7 miljard jaar. Als dat 24 uur zou zijn, zou de mensheid ongeveer 2 seconden bestaan en in die 2 seconden heeft de mensheid aardig wat om zeep geholpen van wat in 3,6 miljard jaar tot stand is gekomen. Maar de planeet heeft het wel eerder zwaar gehad. De komeet die de dino’s 65 miljoen jaar geleden uitroeide, heeft destijds meer dan 90% van alle dier- en plantensoorten doen uitsterven. En toch nam daarna de biodiversiteit gewoon weer toe. Uit dit korte stukje kunnen we twee dingen afleiden:
1. De planeet bidt elke dag dat de mensheid verdwijnt, want dan gaat het weer beter met haar
2. Biodiversiteit herstelt zichzelf (Darwin wist al hoe dit zit), zolang er nog maar ten minste wat eencelligen ergens rondzwemmen.
Kortom: door de focus te leggen op de planeet en biodiversiteit leggen we de aandacht buiten onszelf. Het wordt veel concreter en tastbaarder als we het beestje bij zijn ware naam noemen: de mensheid is bezig zichzelf uit te roeien, door de eigen biotoop te vernietigen. Ook de mens maakt deel uit van ecosystemen, gevoelige ketens als de voedselketen e.d. In die ketens spelen alle schakels een vitale rol. Zonder schakels geen keten. Elke dier- of plantensoort kan zo’n schakel zijn. Dan maakt het niet uit of je het zielig vindt dat de olifanten, dolfijnen, walvissen of ijsberen uitsterven, waarmee je de aandacht weer richt op iets anders dan jezelf, maar vernietigen we met die diersoort een vitale schakel uit een ecosysteemketen waar we zelf de dupe van worden! Dan raakt het onszelf en kijk je heel anders naar het afnemen van biodiversiteit.
Dit bewustzijn is nodig om het tij te keren. Als het nog te keren valt. Organisaties – en dus ook bedrijven – kunnen daar een rol in spelen. Niet alleen met collectieve maatregelen – ook fijn – maar vooral door het stimuleren van bewustzijn bij alle medewerkers. Want elke organisatie is een optelsom van individuen. Het aannemen van mensen die een dergelijke bijdrage leveren en een organisatiecultuur beïnvloeden is deels ook een taak van recruiters.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!