emerce-erecruitment1

Recap eRecruitment

emerce-erecruitment1Wie nog even wil nagenieten van het gezellige en succesvolle eRecruitment 2015 kan terecht op recruitmentblog WerkenVandaag. Daar staat een uitgebreide terugblik op het event.

Er wordt onder meer teruggekeken op de presentatie van Booking.com waar CIO Brendan Bank vertelt over zijn uitdaging om de beste IT’ers te vinden voor het snelgroeiende bedrijf. Om een indruk te krijgen: in 2010 werkten er nog zo’n 100 IT’ers bij Booking, vier jaar later was dat aantal met 700 het veelvoudige.

Lesje sourcing

IT-bedrijven die ook moeite hebben met het vinden van IT’ers kregen tijdens eRecruitment ook een lesje sourcing van experts Irina Shameva en Jan Bernhart. Irina liet zien hoe je via bronnen als Github IT’ers kunt vinden om vervolgens via Google, Gmail, Outlook en andere kanalen aanvullende verborgen informatie over diegene te vinden tot en met het e-mailadres aan toe. Jan ging nog een stap verder door ook privé-informatie over de potentiële kandidaat te achterhalen om zo het eerste contact persoonlijker te maken, wat in zijn ogen belangrijk is om een kans te maken.

‘Benaderd worden, streelt toch je ego’

Het sloot goed aan bij de panelsessie die Monsterboard organiseerde over het verleiden van IT’ers. In een paar filmpjes werden IT’ers zelf aan het woord gelaten waarin ze onder meer vertelden het niet erg te vinden om benaderd te worden door recruiters, zolang het maar wel persoonlijk gericht is. Automatische mailtjes zijn een gruwel, maar een recruiter die zich verdiept heeft in het profiel van de IT’er kan wel degelijk een kans maken. ‘Benaderd worden, streelt toch je ego’, aldus een van de IT’ers in het filmpje.

Predictive analyses

Monsterboard, dat tevens hoofdsponsor was van eRecruitment, gaf ook zijn visie op de verandering van de recruitmentmarkt. Vice President Marketing Andrew Warner schetste een toekomstbeeld waarin Big Data steeds belangrijker wordt bij het vinden van kandidaten. Het is prachtig dat er aggregators zijn die alle beschikbare banen verzamelen, maar volgens Warner willen werkzoekenden ‘niet een miljoen banen zien, maar de juiste baan’. De truc is om via ‘predictive analyses’ alleen die banen te tonen die passen bij de kandidaat die een zoekopdracht doet. Precies wat Monsterboard van plan is om aan te gaan bieden.

De wetenschap van vooroordelen

Volgens WerkenVandaag kwam de meest inspirerende presentatie van Daniël Wigboldus, hoogleraar aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij liet de zaal ervaren hoe vooroordelen werken, ook als je denkt ze niet te hebben. Het kan leiden tot verkeerde aannames en generalisaties die met name voor bepaalde groepen op de arbeidsmarkt negatief uit kunnen pakken, omdat ze op basis van vooroordelen worden afgewezen.

Het was de opmaat voor een mooi initiatief van dagvoorzitter Bas Westland die zich sterk wilde maken voor vier ROC-leerlingen met buitenlandse wortels die ondanks hun goede leerprestaties, stagebeoordelingen en motivatie niet aan een baan komen. Bas koppelde ze aan een aantal aanwezige top-recruiters die voor hen tijdens het event moesten gaan netwerken bij bedrijven. Of dit tot een baan heeft geleid, horen we ongetwijfeld volgend jaar.

Bekijk hier de hele terugblik op eRecruitement op WerkenVandaag

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *