Rolodex party

[[image:rolodex.gif:Rolodex:left:0]]Afgelopen week las ik een (Amerikaans) artikel over low cost recruiting. Geen nieuws, want zo’n beetje de helft van alle artikelen en postings op recruitment-gebied gaat op dit moment over het besparen van wervingskosten. En dat is niet alleen vanwege het huidige economische noodweer. Dat heeft ook te maken met het feit dat er de afgelopen jaren kanalen bijgekomen zijn, zoals sociale netwerken (o.a. LinkedIn), waar tegen relatief lage kosten personeel geworven kan worden. Wat wel nieuw was voor mij, is de Rolodex party.

Het mag ook een PDA party zijn.

Als een organisatie topkandidaten wil gaan werven, nodigt zij de beste en meest getalenteerde medewerkers uit voor een bijeenkomst. Zij gaan dan helpen met het identificeren van mogelijk nieuwe medewerkers.

Rolodex parties zijn informele bijeenkomsten op afdelings- of businessunit-niveau waar de beste medewerkers bijeen worden gebracht. Daar krijgen ze ijs, chips, bitterballen en een glaasje limonade. En dan mogen ze los. Dan wordt ze gevraagd om de namen van de beste medewerkers van organisaties waarmee ze contact hebben (formeel of informeel) “te downloaden”.

Deze namen worden opgeslagen in – u raadt het al – een PDA, Rolodex, een laptop of een mobiele telefoon. Maakt natuurlijk niet uit. Als er maar een lijst met talentvolle, best of class, potentiële medewerkers uit komt rollen.

De volgende dag kunnen dan de recruiters aan de slag. Voor huidige én toekomstige vacatures.

Natuurlijk is dit helemaal niet vernieuwend. Het lijkt erg veel op referral recruitment. Alleen wellicht met iets meer sociale druk. En dat is ook een beetje het nadeel van ‘deze Amerikaanse toestanden’. Het alternatief – naast referral recruitment – is te zoeken en kijken naar ’thought leaders’ en experts op bijvoorbeeld beurzen, congressen en via blogs. En vooral via die laatste mogelijkheid geldt dat aan ‘relatiebeheer’ gedaan kan worden door regelmatig te reageren op blogs.

Maar goed, vele wegen die naar Rome leiden. Wie goedkoper wil werven heeft daarvoor de middelen en kanalen beschikbaar. Wie heeft er tenslotte geen Rolodex op zijn of haar bureau staan?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *