Stem NU op jouw kandidaat #MIR2023

Vote for your candidate NOW #MIR2023

Dutch: Update middernacht 24 januari 2024: De verkiezing van #MIR2023 is gesloten, je kunt niet meer stemmen. De Award Winnaars worden op vrijdag 26 januari bekend gemaakt tussen 16:00 en 20:00 uur op een besloten Award Event. Het event zal worden gelivestreamed in de Recruitment Buddies Facebook groep (alleen toegankelijk voor recruiters, vraag het lidmaatschap aan als je nog geen lid bent).

English: Update midnight 24 January 2024: The #MIR2023 election is now closed, you can’t vote anymore. The Award Winners will be announced on Friday 26 January between 4 and 8 PM during an invite only Award Event. It will be live streamed in the Recruitment Buddies Facebook group (only accessible for recruiters, apply for membership)

Don’t speak or read Dutch? No panic, just scroll down for the English version.

#MIR2023

Wat een jaar was het!
2023 was een bijzonder jaar, zeker als je in recruitment zit. We werken binnen een mooi vakgebied, waar we al een paar jaar te maken hebben met een enorme spanning op de arbeidsmarkt. Nooit een moment van verveling in ons mooie vak. Reden te meer om dat te vieren.

Nominaties
Sinds de kick-off van #MIR2023 op dinsdag 14 november tijdens de Employer Branding Summit zijn er 34 kandidaten genomineerd. Bijna alle genomineerde kandidaten (32!) hebben hun nominatie geaccepteerd en doen dus mee aan de verkiezing. Dit jaar strijden er maar liefst 24 (!) kandidaten om beide prijzen, 3 kandidaten alleen voor de Juryprijzen en 5 kandidaten werpen zich alleen in de strijd om de Publieksprijzen.

Categorieën
De nominatieronde leverde in totaal 32 genomineerden op. Zo zijn er 2 recruiters genomineerd in de Agency-categorie, 9 genomineerden in de Corporate-categorie, 3 recruiters in de Interim-categorie, 4 genomineerden in de Recruitment Marketing-categorie, 3 sourcers in de Sourcing-categorie, 6 talentvolle recruiters in de Recruitment Talent-categorie en 5 genomineerden in de Recruitmentteam-categorie. Wie er dit jaar genomineerd zijn, hebben we nog even voor ons gehouden en lees je hieronder!

Wat staat de genomineerden te doen?
Alle genomineerden die voor de Juryprijs gaan, hebben een mail van onze partner Cammio met daarin een link naar het video-interviewplatform waar ze de antwoorden op de vijf vragen voor de Juryprijs kunnen opnemen.

Deadlines!
Alle genomineerden die meedoen voor de Juryprijs hebben tot donderdag 11 januari 2024 middernacht om hun video-antwoorden op te nemen, dus ruim drie weken. En iedereen heeft daarvoor evenveel tijd. Alle genomineerden voor de Publieksprijs hebben tot woensdag 24 januari middernacht om campagne te voeren. Dus een ruime maand!

Op vrijdag 26 januari maken we de winnaars bekend tijdens ons – invite only – Award event in Huize Frankendael.

#MIR2022
In 2022 werd Eugène van den Hemel van Jobs voor Humanity verkozen tot Meest Invloedrijke Recruiters door onze vakjury, terwijl de jury in de categorie Recruitment Team een prijs toekende aan Strictly People en aan  Kim Werensteijn in de categorie Recruitment Marketing. In de andere categorieën deelde de jury geen prijzen uit.

De Publieksprijzen gingen in 2022 naar Pien van den Boer van Timetohire in de categorie Talent, Roy Fasen in de categorie Interim, Eugène van den Hemel in de categorie Agency, Kim Werensteijn in de categorie Recruitment Marketing, Jeroen de Wit in de categorie Corporate, Alla Pavlova in de categorie Sourcing en Wortell werd dé winnaar in de categorie Recruitment Team.

#MIR Historie
De overall winners in voorgaande jaren waren Eugène van den Hemel (2022 – overall Juryprijs), Wim Dammans (2021 – overall Juryprijs) Marcel Borst (2020 – Jury Prijs) en Sebastiaan Cové 2020 – Publieksprijs), Arnold Janssen (2019 – Jury Prijs) en Fleur Aalbrecht (2019 – Publieksprijs), Monique de Jong (2018 – Jury Prijs) en Michelle Thijssen (2018 – Publieksprijs), Tamara Rood (2017 – Jury Prijs) en Caspar Kipp (2017 – Publieksprijs), Joris van den Beuken (2016)Koos Wurzer (2015)Rob van Elburg (2014)Britt van Capelleveen (2013)Nicole van Thoor (2012)Wesley Hendriks (2011)Kay Goedhardt (2010) en Roos van Vugt (2009). Wie worden hun opvolgers tijdens de 15e editie in 2023? Op wie ga jij stemmen? En wie zal de jury aanwijzen als winnaar(s)? Lees verder hieronder hoe je je stem uit kunt brengen.

Hoe gaan we het in 2023 doen?
We zullen weer SurveyMonkey gebruiken om de stemmen uit te brengen en te tellen. Het spaart mij en mijn trouwe helper Rogier van Meer heel veel tijd bij het tellen van de stemmen.

Je kunt alleen stemmen via de stemknoppen boven en onder deze post op EmploIT en via de website van Recruiters United. Maar uiteraard mag je luidkeels aankondigingen doen van je voorkeur op Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok en Facebook door de hashtag #MIR2023. Maar de enige stemmen die worden geteld, zijn de stemmen die worden uitgebracht via de blog in Survey Monkey. Je kunt stemmen tot Woensdag 24 januari 2024 middernacht. Op vrijdag 26 januari zullen we de winnaars van alle prijzen bekendmaken.

Onze Juryleden
De jury bestaat dit jaar uit drie bekende namen: Annelies Graafland (Recruitment Manager BDO en bestuurslid van Recruiters United), Marco Hendrikse (manager Marketing & Content bij artra en hoofdredacteur Flexmarkt) en Koen Roozen (docent (Strategisch) Recruitment aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en Partner HetRecruitingKantoor en HetMobiliteitKantoor) en een nieuwe: Eugène van den Hemel (winnaar 2022) volgt dit jaar Wim Dammans (winnaar 2021) in de jury op. Welkom, Eugène!

Dank aan onze partners!

Uiteraard zijn we veel dank verschuldigd aan onze partners:

Hoe kun je stemmen?
Je kunt zoals elk jaar een “overall” winnaar aanwijzen met je stem en een stem voor een categorie-winnaar (Agency, Corporate, Interim, Marketing, Sourcing, Talent en Team) uitbrengen. Dat maakt het stemproces een stuk leuker en spannender. Op het stemformulier moet je de volgende zaken volledig invullen, anders telt je stem niet:

 • Voornaam (leeglaten of initialen vermelden, betekent dat je stem niet wordt meegeteld)
 • Achternaam
 • Functie (als je werkzoekend bent of inactief vermeld dat dan hier, leeglaten betekent dat je stem niet wordt meegeteld)
 • Werkgever (als je zelfstandig, werkzoekend of inactief bent, vermeld dat dan hier, leeglaten betekent dat je stem niet wordt meegeteld)
 • Zakelijk emailadres (privé mailadressen worden alleen geaccepteerd als je als stemmer werkzoekend, inactief of zelfstandige bent zonder een eigen domein). Vermeld dit dan bij functie en werkgever.
 • Link naar je LinkedIn profiel (of een ander online profiel waar we je identiteit kunnen checken c.q. je accountnaam overeenkomt met je echte naam)

Waarschuwing: Alle dubbelstemmen worden verwijderd. Als je meer dan één keer stemt, worden beide stemmen uit de uitslag gehaald. SurveyMonkey is zo ingericht dat je maar één keer per device kunt stemmen. Alle incomplete stemmen (ja, dus ook als je geen voornaam of alleen initialen invult) worden verwijderd. Alle stemaantallen – geldig en ongeldig – worden hier gepubliceerd.  

De genomineerden
Hieronder zie je een overzicht van alle genomineerden per categorie, inclusief de motivatie zoals deze is gegeven door de persoon die hen heeft genomineerd. Wil je nu meteen je stem uitbrengen, omdat je al weet op wie je gaat stemmen? Klik dan gewoon op de grote groene stemknoppen boven deze post. Onmogelijk om ze te missen ;-). Wil je de tussenstand weten?? Die kun je hier realtime zien.

Het overzicht van alle genomineerden per categorie (maar je vindt ze ook terug op het stemformulier).

Categorie: Agency

Anthony Oudshoorn -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen

Boost Your Recruitment

Genomineerd door vakbroeder Renee van de Maat:
“Graag nomineer ik hierbij Anthony Oudshoorn als meest invloedrijke agency recruiter. Hij gaat verder dan het gebruikelijke proces en heeft zich in korte tijd onmisbaar gemaakt voor onze organisatie.

Waar Anthony het verschil maakt? Door zijn uitgebreide voorwerk waardoor hij ons heel veel werk uit handen neemt in de voorselectie. Hij weet in korte tijd de meest ingewikkelde vacatures te doorgronden. Hij heeft hierbij in korte tijd ons vertrouwen geworven waarbij wij zelfs roepen… komt deze kandidaat van Anthony? Gelijk op gesprek! Dat is natuurlijk heel fijn voor ons als klant maar tegelijk zien we ook zijn goede band met de kandidaten die hij aanlevert.

Anthony werkt daarbij echt als bemiddelaar waarin de wensen van de kandidaat centraal staat. Hij luistert naar zijn kandidaten en adviseert eerlijk of de match ook op de lange termijn een goede stap zou zijn. Dit zien we terug in het slagingspercentage van zijn bemiddelingen op lange termijn.

Zijn bijzondere visie op partnerschap heeft er ook voor gezorgd dat hij onze recruitmentafdeling actief adviseert. Hij ziet ons succes als zijn succes en visa versa. Het is duidelijk dat de relatie eerst komt en de winst daaruit organisch voortvloeit. In het kort, deze people first recruiter is onmisbaar in het rijtje van ‘meest invloedrijke agency recruiters’. “

Ellen Gillis  -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
Rialto Recruitment

Genomineerd door collega Patrick van Lijsebetten:
“Ondanks alle economische onzekerheid, kandidaten die keuze te over hebben, klanten die dikwijls no cure no pay willen werken, garantieopdrachten bij kandidaten die toch blijven verder solliciteren, …., ondanks alles, “elke” dag terug volle moed aan de slag gaan om onze klant te helpen, …, dit is wat Ellen al 15 jaar doet als mijn trouwste bondgenoot. Ontiegelijk veel respect!”

Categorie: Corporate

Mascha Brouwers -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
Boels Rentall

Genomineerd door Marie Louise Schalij:
“Mascha is echt de beste recruiter ooit! Zit overal bovenop, denkt mee, werkt collega’s in, hired kandidaten om de perfecte manier, ik ken geen betere allround recruiter dan Mascha!”

Anne-Martiene Gerritsen -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
SGS Nederland

Genomineerd door vakgenoot John Meijdam:
”Anne-Martiene is een van de meest enthousiaste en gedreven recruiter die ik heb gezien in mijn carriere. Ze staat altijd klaar voor zowel de hiring manager als de kandidaat. Ze is zelf nog bereid om een kandidaat thuis op te halen mocht het een keertje nodig zijn. Een topper!”

Daisy Pusceddu 
ESPRIT

Genomineerd door collega Tatiane Tabidze:
“Describing her as the most influential recruiter falls short in capturing her true essence. Having navigated through two redundancies and rising from the ashes like a phoenix, she epitomizes resilience—a quality highly admirable in a recruiter. Presently, she not only excels as a compassionate recruiter but also serves as a mentor to many, overseeing teams across different countries and making time for each individual. Her humility, adept project management, and genuine concern for the mental well-being of others, all while contending with ADHD, establish her as the epitome of an impactful recruiter.”

Pamela de Man -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
’s Heeren Loo

Genomineerd door collega Anneloes Steunenberg:
“Pamela de Man is één van de initiatiefnemers van de nieuwe wervingsstrategie binnen ’s Heeren Loo. Met de nieuwe wervingsstrategie staat de kandidaat centraal. Wij kijken met de kandidaat naar de mogelijkheden en kijken niet alleen naar opleiding. Pamela is als recruiter een voorbeeld van gastvrijheid richting de kandidaat. Zij denkt graag in oplossingen en mogelijkheden.”

Tom Onokiewicz -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
Incentro

Genomineerd door collega Kasja Maksymiak:
“Tom heeft de employer branding binnen Incentro op de kaart gezet en binnen Linkedin zichtbaar gemaakt. Van content met humor, tot video series en educatieve berichten over recruitment en goed werkgeverschap. Daarnaast is Tom betrokken bij de RecruitmentCode. Tom is een waardevolle aanwinst niet alleen voor Incentro, maar ook voor de recruitment branche in Nederland.”

Renee van de Maat  -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
Evides Waterbedrijf

Genomineerd door collega Kelsey Vlielander:
“Renee van de Maat verdient zonder twijfel de nominatie als beste corporate recruiter. Haar toewijding en professionaliteit hebben een significante impact op het wervingsproces en hebben het bedrijf op een positieve manier beïnvloed. Hier zijn enkele redenen waarom zij deze nominatie verdient:

 • Effectieve Talentidentificatie: Renee heeft bewezen een uitstekend vermogen te hebben om geschikt talent te identificeren dat perfect aansluit bij de behoeften van het bedrijf. Haar vermogen om de juiste kandidaten te vinden getuigt van haar diepgaande begrip van de bedrijfscultuur en de vereisten van de functies.
 • Transparante Communicatie: Renee staat bekend om haar open en eerlijke communicatiestijl. Ze deelt duidelijke verwachtingen met kandidaten, wat bijdraagt aan een positieve kandidaatervaring. Haar transparantie draagt ook bij aan het opbouwen van vertrouwen bij zowel kandidaten als interne belanghebbenden.
 • Innovatieve Wervingsmethoden: Renee heeft niet alleen vertrouwd op traditionele wervingsmethoden, maar heeft ook innovatieve en creatieve benaderingen toegepast om de wervingsstrategie te verbeteren. Dit heeft geleid tot het aantrekken van hoogwaardige kandidaten die een waardevolle bijdrage leveren aan het bedrijf.
 • Kandidaatervaring: Ze geeft prioriteit aan een positieve kandidaatervaring. Door kandidaten met respect te behandelen, tijdig feedback te geven en een duidelijk beeld te schetsen van de bedrijfscultuur, draagt ze bij aan het aantrekken van talent en het behouden van een positieve reputatie op de arbeidsmarkt.
 • Samenwerking met Teams: Renee werkt nauw samen met verschillende teams binnen het bedrijf om de behoeften van elke afdeling te begrijpen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat ze de juiste kandidaten selecteert die niet alleen passen bij de specifieke functie-eisen, maar ook goed integreren in het bredere team en de bedrijfscultuur.

Kortom, Renee van de Maat heeft zich bewezen als een uiterst competente en toegewijde corporate recruiter die een aanzienlijke bijdrage levert aan het succes en de groei van het bedrijf. Haar passie voor het aantrekken van top talent en haar effectieve aanpak maken haar meer dan geschikt voor de titel van beste corporate recruiter.”

Orlando Belfor 
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Genomineerd door collega Mitch van Abkoude:
“Met een groot hart voor diversiteit, inclusie en gelijkheid inspireert Orlando met zijn content op LinkedIn en in zijn dagelijks werk bij het ministerie. Heel trots op hem hoe hij dit doet en hoe zich elke dag voor ons vakgebied inzet.”

Rob Maas -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
Ikea

Genomineerd door collega Renata Ottens-Heslinga:
“Ik wil graag mijn collega Rob Maas nomineren voor Meest Invloedrijke corporate Recruiter van 2023. Rob is een inspiratiebron voor velen. Hij is de meest passievolle, creatieve en plezierige recruiter die ik ooit heb ontmoet. Al 17 jaar heeft hij IKEA in zijn DNA en als ervaren recruiter brengt hij altijd het beste in mensen naar boven. Zijn toewijding, passie en professionaliteit maken hem een uitstekende recruiter. Niet alleen heeft hij oog voor elk detail, maar hij neemt ook de tijd om de beste match tussen kandidaten en ons bedrijf te vinden. Zijn succesvolle plaatsingen en positieve feedback getuigen van zijn uitzonderlijke werkethiek.

Maar Rob is veel meer dan alleen een recruiter. Hij is een verhalenverteller die ons bedrijf tot leven brengt. Het overbrengen van verhalen is een kunst, en dat is juist waar Rob in uitblinkt. Zijn vermogen om verhalen met passie over te brengen raakt zowel collega’s als toekomstige collega’s. Zijn enthousiasme voor ons bedrijf is voelbaar en hij draagt dit uit, online en offline. Hij is een ware ambassadeur van ons bedrijf. Hij begrijpt en omarmt de waarden van ons bedrijf en zorgt ervoor dat deze waarden in alles wat hij doet doorstromen. Kandidaten kunnen aan hem zien, horen en voelen dat hij gepassioneerd is over de missie en visie van ons bedrijf, waardoor ze nog enthousiaster worden om voor ons te werken.

Rob brengt niet alleen inspiratie, maar ook positieve energie en teamgeest met zich mee. Hij is altijd bereid om anderen te helpen en zijn kennis en ervaring te delen. Zijn enthousiasme en toewijding zijn aanstekelijk en inspireren anderen om het beste uit zichzelf te halen. Hij is een ware inspiratie voor het wervingsproces bij IKEA en hij laat zien dat met de juiste instelling en passie alles mogelijk is. Samengevat is Rob veel meer dan alleen een recruiter. Hij is een verhalenverteller, een ambassadeur van ons bedrijf en een gewaardeerde collega. Zijn motivatie en passie voor zijn werk maken hem een waardevolle toevoeging binnen ons mooie bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat hij de meest invloedrijke recruiter van 2023 is en ik ben trots om hem als collega te hebben.”

James Meulemans -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
TÜV NORD Nederland

Genomineerd door collega Rowie de Haas:
“James heeft recruitment in onze organisatie compleet vernieuwd en meer pit gegeven. Naast dat we meer nieuwe medewerkers hebben sinds James onze recruitment over heeft genomen, is de samenwerking tussen Marcom en recruitment er ver op vooruit gegaan. Employer branding staat centraal in deze samenwerking en vullen we samen met James op een vernieuwende manier in.”

Categorie: Interim

Dorette Vonk  -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
a.i. RIVM

Genomineerd door collega Paulien Wilde:
“Dorette Vonk is als een fonkelend vuur: zoveel passie heeft zij voor haar vak. Werkt inmiddels al jarenlang als recruiter bij het RIVM. Dat zij dat op interim-basis doet, merkt niemand. Zij is zo bevlogen voor deze organisatie. Dorette gaat gerust op haar vrije dag toch naar kantoor als daar een belangrijke afspraak plaatsvindt. Of is de hele avond druk omdat ze een webinar voorzit over bijvoorbeeld een lastig invulbare vacature, en dan met succes kandidaten werft.

Haar kracht zit in haar vakkennis gecombineerd met een flinke dosis overtuigingskracht. Zelfs de meest timide introverte vacaturehouder krijgt zij enthousiast om mee te werken aan een ijzersterke wervingscampagne. Van haar kwam het idee om eerst eens informeel on line koffie te drinken, toen ik zelf werd geworven als recruiter. Zij heeft mij daarin volledig verleid en overtuigd.

Dorette schrijft doelgroepgericht, wervend, en eerlijk Zij verkoopt geen sprookjes. Dus als de wifi ruk is bij het RIVM, staat dat gewoon eerlijk in de vacaturetekst. Ook waardeer ik haar scherpe advies. Zij durft zaken te adresseren en vacaturehouders te challengen.”

Harold Tuntelder -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
HR Boutique

Genomineerd door collega Marie Louise Koolman:
“Harold werkt al jaren voor HR Boutique als interim recruiter bij diverse opdrachtgevers. Echter, Harold zijn opdrachtgevers willen hem altijd na een tijdje terug. Bij 1 opdrachtgever had hij de vacatures (3 monteurs) binnen 4 weken voltooid terwijl er 3 maanden was afgesproken. Bij de organisatie waar hij 6 maanden zat om alle vacatures in een productie omgeving in te vullen is hij weer terug gevraagd. Harold is bevlogen, ambitieus en enthousiast en weet in veel functies wel een weg te vinden.”

Chantal Roelofsen -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen
a.i. CH& Recruitment

Genomineerd door collega Hannah Veerman:
“Meer dan 60 technische vacatures gevuld binnen een jaar; waarvan meer dan 95% nog blij aan het werk bij ons. Weet als geen ander de kernwaarden van ons bedrijf over te brengen naar potentiële kandidaten.”

Categorie: Recruitment Marketing

Frederique Thans  -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen

Timetohire / Schiphol Group

Genomineerd door Deveney Fermont:
“Omdat ze recruitment en marketing op een andere manier aanpakt. Ze knalt bij haar klanten en zorgt dat ze serieuze stappen maken. Ze heeft genoeg zelfspot om op een authentieke manier berichten over te brengen.”

Tessa Sintenie  -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen

Sparkling People

Genomineerd door collega Jeroen Tenhaeff
“Tessa heeft na haar Master Studie richting marketing haar droom om bij een corporate te gaan werken opzij gezet voor Sparkling People. Ze koos niet voor haar baan als marketeer maar voor de visie van de club. Dat werd beloond! Ze werd manager, liet haar team van 1 naar 4 groeien en begon klanten steeds meer van recruitment marketing advies te voorzien.

Tessa heeft hiermee vanuit Sparkling People haar eigen label opgezet: Allure Agency.   Dit project staat nog in de kinderschoenen maar de eerste geluiden zijn positief! Voor sparkling people heeft ze in 2023:  

 • Aandacht getrokken door ALLE vacatures offline te halen
 • Een nieuwe feature geïntroduceerd waarmee kandidaten kunnen ‘reageren op een recruiter’ ipv op een vacature
 • Gezorgd dat 56.35% van de hire’s van sparkling people in 2023 vanuit marketing acties voortkomen.”

Michiel van der Ven -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen

Brunel Nederland B.V.

Genomineerd door Patty Baken, winnares van de Publieksprijs categorie Corporate in 2021:
“Michiel is een geweldige data lover met een passie voor verbetering. Hij kan als de beste een kritische blik laten vallen op toffe marketing campagnes waarbij hij met effectieve aanpassingen de beste strategie en tactiek kan uitzetten voor recruitment marketing. De kick zit in de details en niet alleen in de content.”

Alexandra Davoli -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen

AD Worksolution

Genomineerd door vakgenoot Robert van den Hove:
“Alexandra is op het gebied van recruitment marketing en strategisch recruitment top! Ze heeft bij de Hogeschool Utrecht en bij andere opdrachtgevers met haar creativiteit en kennis een enorme bijdrage geleverd, waardoor de werkgever goed op de kaart werd gezet en kandidaten positief getriggerd werden. Ze is een doorzetter, origineel en betrokken. Kortom een topper!”

Categorie: Recruitment Talent

Maeva Lemery

Ziengs & Scapino

Genomineerd door collega Aron Strengholt:
“Maeva is een jong recruitment talent die zich staande weet te houden in niet 1 maar in 2 organisaties. Zij werkt voor zowel Ziengs als Scapino en weet als geen ander constant te schakelen tussen de beide culturen. Zij zorgt in haar eentje voor de instroom van beide servicekantoren en vult vacature’s op het gebied van Marketing, E-comm, Inkoop, Finance, HR en IT. Daarnaast ondersteunt zij de winkelorganisatie met de instroom van 3500 sollicitanten per jaar. Zij heeft in haar eentje de hele onboarding voor Scapino uitgerold (digitaal en fysiek) en zorgt er alleen voor dat recruitment hoog op de agenda komt bij beide organisaties, die van oudsher niet heel happig waren op recruitment. Met haar 25 jaar en 1 jaar en 10 maanden werkervaring is de prestatie bijzonder knap.”

Francesca Elvira Melucci

Swift

Genomineerd door collega Krista Tichelaar:
“Francesca has been at Swift since December 2021 and has started her recruitment career after her finishing her Psychology degree. Born and raised in Italy, this is her first working experience in The Netherlands. She didn’t have any recruitment experience before joining and she has taken to it like a duck to water in the recruitment area. She has filled many roles within Swift over the whole EMEA region, from junior roles to senior roles, but all of them require very niche skills within the market. She stands out by her stakeholder management capabilities, her personal skills to make candidates feel at ease, her structured approach that is well perceived by managers and her willingness to make the recruitment process every day a little bit better. She is also a very loved member within the team. Besides finding excellent people for the roles and for Swift, she has also initiated some great projects on the employee experience within their lifecycle at Swift, improving the onboarding experience for candidates and she enjoys attending various job fairs. This has all led to her being promoted at Swift within her first two years of employment!  As she is such a great asset to Swift, has been growing really well within the recruitment area, we would be very keen to nominate Francesca as the Recruitment Talent of the Year! ”

Emma Grobben -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen

Achmea

Genomineerd door collega Sylvia Wools:
“Als je aan een verzekeraar denkt, denk je niet persé aan jonge mensen. Maar: Emma wel. Emma werft namelijk ruim 200 studenten per stageperiode en heeft een fillrate van 100%! Ze racet naar allerlei hogescholen en universiteiten, draait alle stageprocedures, matcht kandidaten aan hiringmanagers. Maar dat niet alleen: ze werkt ook de stagiair op onze eigen stagedesk in, én als de stagiairs gestart zijn, maakt ze graag gebruik van hun relatie om de stagecommunity verder uit te bouwen: ze vraagt communicatie stagiairs om mee te helpen aan nieuwsbrieven en content, ze werkt met marketing stagiairs om posts te schrijven, en HR-stagiairs helpen haar hun eigen opvolgers te vinden. Als je díe relatie hebt met je hires, je fillrate 100% is, en je een BOM aan energie bent en niks jou te gek is… Dan heb je echt een nominatie verdiend! “

Daan van de Ridder -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen

Jellow

Genomineerd door collega Lars Evers:
“Daan werkt nu ongeveer een jaar in de rol van Recruitment Consultant bij Jellow. Zijn voornaamste taak is om opdrachtgevers te verbinden met de beste freelancers voor hun opdracht. Daan weet als geen ander de opdrachtgever (maar ook de freelancers) te begeleiden naar een goede match. Dit blijkt ook wel uit de enorme waardering die hij krijgt vanuit de klantgroep. Met enige regelmaat wordt specifiek zijn naam genoemd als mensen een review achterlaten over Jellow op Trustpilot.   

Daan is enorm klantgericht en maakt ontzettend makkelijk contact. Dit zorgt voor vertrouwen en dit vertrouwen is hem dierbaar en wil hij ook niet schaden. Aan de andere kant is Daan ook duidelijk en doelgericht. Hij vertelt het zoals het is. Dus als de kans klein is dat hij de klant kan helpen, dan zegt hij dit liever op voorhand. Dit zorgt voor een juist verwachtingspatroon. Klanten komen hierdoor graag bij Daan terug.

Daan zit als Recruitment Consultant voor freelance opdrachten in een dynamische markt. Hij weet de balans te vinden tussen snelheid, efficiëntie en effectiviteit. Hierdoor is hij in staat om tientallen matches per maand te realiseren. Intern denkt en praat hij constructief mee over manieren waarop wij onze klanten en freelancers nog beter van dienst kunnen zijn. Hij geeft suggesties ter verbetering van het proces, het Jellow platform, processen en communicatie. Uiteraard heeft Daan ook nog voldoende te leren, maar wat hij op deze leeftijd al laat zien, is echt exceptioneel. Vandaar dat wij hem ook graag nomineren als Recruitment Talent. ”

Eva Boschman -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen

Strictly People

Genomineerd door de directeur van Strictly People Wim van den Nobelen:
“Eva heeft zich binnen 1,5 jaar ontwikkeld van starter tot een gevestigde orde in haar branche (salarisadministratie). Door haar goede recruitmentskills, doortastende karakter en nooit aflatende enthousiasme is zij een verademing voor kandidaten, klanten en collega’s. Daarnaast is Eva een begenadigd schrijver/blogger. Haar blogs, ondermeer op Salaris van Morgen en Linkedin zijn niet alleen veel gelezen maar hebben ook tot aanzet geleid tot veranderingen bij bedrijven ten aanzien van haar doelgroep. Eva is een parel voor de recruitmentwereld.”

Maud Hoenderkamp -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen

BDO

Genomineerd door collega Victor Kerkhof:
“Ik zou Maud heel graag willen nomineren om een aantal redenen: 1. Iedereen wordt vrolijk van haar. 2. Zij ademt, ondanks de korte duur in het vak, Recruitment. 3. Zij heeft alle bouwstenen om nog heel veel mooie recruitmentsuccesen te bouwen. 4. Ze is pro-Rotterdam!”

Categorie: Sourcing

Remco van de Berg

Werfplaats

Genomineerd door collega Lisa Ruiter :
“Als een doorgewinterde recruiter heeft Remco zijn eigen bedrijf opgezet en tilt hij werving naar een hoger niveau. Zijn bedrijf fungeert als een voorbeeld van hoe effectieve recruitmentmarketing niet alleen de werving vergemakkelijkt, maar ook bijdraagt aan een positieve bedrijfscultuur.    Remco’s aanpak is niet alleen gericht op een persoonlijke aanpak bij het invullen van vacatures, maar ook op het bouwen van sterke werkgeversmerken. Hij strekt zich uit tot het begrijpen van de behoeften van zowel werkgevers als kandidaten. Zijn creatieve strategieën, ondernemerschap en toewijding aan een positieve bedrijfscultuur maken hem een pionier in de branche.    Zijn werk verdient zeker erkenning!”

Claudia Galeandro -> De videoantwoorden op de vijf Juryvragen

Successr

Genomineerd door Chrissy Broeders:
“Claudia heeft zich in 3 jaar sourcing bewezen tot een zeer gedreven en gepassioneerde sourcer. Zij deinst nooit weg voor welke complexe rol dan ook, of het nou “rocket scientists” voor ESA zijn, gespecialiseerde systeemarchitecten of andere schapen met 9 poten. Ze behaalt aan de lopende band keiharde successen en profileert zich tegelijkertijd als ware subject matter expert op het gebied van AI en van data-driven sourcing. Vanuit intrinsieke motivatie schoolt ze zich bij en houdt alle trends als een havik in de gaten, om niet alleen zichzelf, maar ook het team te blijven voeden met de nieuwste innovaties in het vakgebied. Na het bezoek aan SOSU hebben we haar wekenlang met een grote glimlach en bruisend van energie rond zien lopen. Dat alles doet ze met charme en een sierlijke bescheidenheid. Daarom willen wij haar nu (een klein beetje buiten haar comfortzone) in de spotlight zetten voor haar zeer verdiende en zeer gewaardeerde prestaties.”

Martin Kupers

Recruit4work

Genomineerd door Lonneke Kupers:
“Martin is een echte sourcer. Geen baan zo moeilijk of Martin weet de juiste kandidaat erbij te vinden. Martin is erg goed in het vinden van de juiste kandidaten, door goed te luisteren naar zijn opdrachtgevers waardoor hij altijd de juiste kandidaat kan aanbrengen. Dit is fijn voor onze klanten, maar zeker ook voor de sourcer/recruiter zelf. Geeft toch die persoonlijke kick! Daarom wil ik Martin graag nomineren voor Sourcer van het jaar.”

Categorie: Recruitment Team

NS

-> De videoantwoorden van vijf Juryvragen 

Recruitment Team 

Genomineerd door Mascha van der Heijden, Directeur Recruitment, Leren en Mobiliteit bij NS
“Wij zouden als MT Recruitment van NS enorm graag ons hele team willen nomineren voor de MIR#2023 in de categorie Recruitment team. Onze collega’s hebben afgelopen jaar namelijk op meerdere fronten een topprestatie geleverd;    

 • Wij eindigen dit jaar met in totaal rond de 5300 ingevulde vacatures. Dit hebben ze voor elkaar gekregen in niet enkel een zeer krappe arbeidsmarkt maar ook binnen een bedrijf dat altijd en in alle opzichten onder een vergrootglas ligt waardoor er een ongekend hoge druk op onze recruitment collega’s stond.     
 • Hun – voor de buitenwereld – meest zichtbare prestatie was het binnenhalen van rond de 1300 conducteurs en machinisten. Hiervoor hebben ze, zowel aan de campagne- en content kant als in het recruitment proces in korte tijd enorm veel opgetuigd; de bezetting is in no time opgehoogd, er is een massamediale campagne ontwikkeld, we startten een activatie met de Simulatour op alle grote stations van Nederland, de eisen werden versoepeld aan de voorkant van het proces om zoveel mogelijk mensen een kans te geven, er werd een zgn ‘slow lane’ ingericht (twijfelen we dan bellen we je op), de opleidingscapaciteit werd verdubbeld, we gingen met referral promotie teams naar de standplaatsen, we kregen hulp bij screening door collega’s van buiten Recruitment, er kwamen online meet & greets, werving events en meeloopdagen, er ontstonden pop up multidisciplinaire teams met de business etc. Toen we op een punt kwamen waarop we bijna door sollicitanten overspoeld werden en mensen even moesten wachten op een plek richtten ze een ‘warmhoud strategie’ in (kaartje, cadeautje, nieuwsbrief met leuke info, alvast in het bestand van ons interne personeelsblad de Koppeling etc.) voor sollicitanten die we on hold moesten zetten ivm beperkte capaciteit van de opleidingen (die intussen ook al verdubbeld waren).     Daarnaast hadden onze Recruitment collega’s nog vele andere werkgebieden in te vullen waarin ze grote stappen hebben gemaakt. Een greep hieruit;   
 • Objectieve selectie; onze corporate recruiters hebben zichzelf het gestructureerd interviewen volledig eigen gemaakt en nemen de business hier vol enthousiasme in mee. Steeds meer mensen komen bij ons binnen via anoniem solliciteren. 
 • We hebben een nieuwe werkenbijns.nl site opgetuigd met journey owners die ons intussen meer dan 2 mio unieke bezoekers per jaar oplevert.
 • We ontwikkelden voor ons Retail Recruitment team een module ‘direct aannemen’ dus zonder tussenkomst van de business.
 • We zetten IT Search Zomer mocktail sessies op met de business voor de lastig te werven IT profielen.
 • We ontwikkelden een MBO wervingscampagne met influencers op TikTok voor de werving van leerlingen voor onze TechniekFabriek, waar we jongeren (en ouderen) opleiden tot monteur TreinTechniek.
 • Etc. Etc.    

Kortom, we zijn enorm trots op onze afdeling en nomineren onze collega’s en hun onuitputtelijke drive en enthousiasme daarom graag!”

Gemeente Groningen -> De videoantwoorden van vijf Juryvragen 

Jeroen Eerhard

Genomineerd door Tineke van Stralendorff:
“Het team is sinds 1 april gestart en heeft al zoveel weten te bereiken binnen de gemeente. Ze weten actief kandidaten te benaderen, maar ook onze leidinggevenden te helpen bij hun probleem. Zelfs de meest moeilijke vacatures weten ze in te vullen, maar zij kijken ook naar de mogelijkheden bij kandidaten voor een vacature waar de kandidaat niet helemaal op past. Zij weten onze leidinggevenden te “ontzorgen”, maar weten ons als werkgever ook veel beter op de kaart te zetten. Als gemeente zijn wij niet goed zichtbaar geweest als werkgever hier zijn zij goed mee bezig.”

Your Talent Recruitment

Dennis Gerlings

Genomineerd door Michiel van t Hoff:
“Collegiaal, doorzetter, oprechte interesse, zet de stap extra en dat alles met een glimlach. Van alle Interimmers waar ik de afgelopen jaren mee heb mogen werken springt Dennis er op alle fronten bovenuit.”

Bergman Clinics -> De videoantwoorden van vijf Juryvragen 

Joost Bakker

Genomineerd door Joëlle Valk:
“Ik nomineer graag het recruitment team van Bergman Clinics. Het team heeft het afgelopen jaar ontzettend mooie stappen gezet. Tot einde Q3 2023 hebben ze maar liefst 467 vacatures ingevuld. Het ziet er naar uit dat ze gaan eindigen op zo’n 600 ingevulde vacatures. Met de krapte op de arbeidsmarkt en de lastige (zorg) profielen is dat een wereldprestatie. Ook is het team flink uitgebreid. Op dit moment bestaande uit 6 Recruitment Business Partners, 1 Recruitment Coördinator en 1 Recruitment Manager en 1 Stagiaire. Daarnaast hebben ze dit jaar een EVP gecreëerd en is de nieuwe arbeidsmarktcampagne live gegaan (Bergman Clinics, Daar word je beter van). Ze hebben in de zomer een nieuw ATS systeem geimplementeerd, zijn druk aan de slag met het verbeteren van alle processen, het opzetten van een talentpool systeem, opzetten data gedreven werken en nog veel meer. Kortom ze zijn vollop in ontwikkeling. Werken met dit team (ikzelf ben interimmer) was een groot feest! Stuk voor stuk getalenteerde recruiters met allemaal hun eigen expertise en passie voor het vak…”

DHL Express -> De videoantwoorden van vijf Juryvragen 

Lonneke Schagen

Genomineerd door Teresia Voortman:
“Lonneke heeft het recruitment team van DHL express weten te tillen naar een succesvol team.  Ondanks de kleine samenstelling weet ze iedereen te motiveren, inspireren en als tem super mooie resultaten te boeken.”

The English version

What a year that was!

2023 was an exceptional year, especially in the recruitment business. Ours is a fantastic field, where we’ve been dealing with an incredibly stressful job market for several years now. Never a dull moment in our wonderful profession. Which is all the more reason to celebrate.

Nominations

Since the #MIR2023 kick-off on Tuesday, November 14 during the Employer Branding Summit, 34 candidates have been nominated. Almost all the nominated candidates (32!) have accepted their nominations and will therefore be taking part in the election. This year as many as 24 (!) candidates are competing for both prizes, 3 for the Jury prizes only and 5 nominees for the Audience prizes only.

Categories

The nomination round yielded a total of 34 nominees. These included 2 recruiters nominated in the Agency category, 9 nominees in the Corporate category, 3 recruiters in the Interim category, 4 in the Recruitment Marketing category, 3 sourcers in the Sourcing category, 6 talented recruiters in the Recruitment Talent category, and 5 nominees in the Recruitment Team category. Up till now we’ve kept quiet about the nominees for this year but you can read all about them below!

What’s in store for the nominees?

All nominees going for the Jury prize have received an email from our partner Cammio containing a link to the video interview platform where they can film the answers to the five questions for the Jury prize.

Deadlines!

All nominees competing for the Jury prize have until midnight Thursday, January 11, 2024 to record their video responses, i.e. over three weeks. And everyone gets the same amount of time to do that. All nominees for the Audience prize have until midnight Wednesday, January 24 to campaign. Which is more than a month from now!

On Friday, January 26, we will announce the winners during our – invitation only – Award event in Huize Frankendael, Amsterdam.

#MIR2022

In 2022, Eugène van den Hemel of Jobs for Humanity was voted Most Influential Recruiter by our expert jury, while the jury awarded a prize to Strictly People in the Recruitment Team category and to Kim Werensteijn in the Recruitment Marketing category. The jury did not hand out any prizes In the other categories.

The Audience prizes in 2022 went to Pien van den Boer of Timetohire in the Talent category, Roy Fasen in the Interim category, Eugène van den Hemel in the Agency category, Kim Werensteijn in the Recruitment Marketing category, Jeroen de Wit in the Corporate category, Alla Pavlova in the Sourcing category, with Wortell being acclaimed the winner in the Recruitment Team category.

#MIR History

The overall winners in previous years were Eugène van den Hemel (2022 – overall Jury prize), Wim Dammans (2021 – overall Jury prize) Marcel Borst (2020 – Jury prize) and Sebastiaan Cové 2020 – Audience prize), Arnold Janssen (2019 – Jury prize) and Fleur Aalbrecht (2019 – Audience prize)Monique de Jong (2018 – Jury prize) and Michelle Thijssen (2018 – Audience prize)Tamara Rood (2017 – Jury prize) and Caspar Kipp (2017 – Audience prize), Joris van den Beuken (2016)Koos Wurzer (2015)Rob van Elburg (2014)Britt van Capelleveen (2013)Nicole van Thoor (2012)Wesley Hendriks (2011)Kay Goedhardt (2010) and Roos van Vugt (2009). Who will be their successors during the 15th edition in 2023? Who will get your vote? And who will the jury designate as the winner(s)? Read on to find out how to cast your vote.

What’s the procedure in 2023?
We’ll be using SurveyMonkey again for casting and counting the votes. It saves me and my loyal assistant Rogier van Meer a massive amount of time when it comes to counting the votes.

You can only vote via the voting buttons above and below this post on EmploIT and via the Recruiters United website. But of course you’re allowed to proclaim your choices on Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok and Facebook using the hashtag #MIR2023. But take note that the only votes that are valid are the votes submitted via the blog in Survey Monkey. You’ve got until midnight on Wednesday 24 January, 2024 to cast your votes. And we will announce the winners of all the prizes on Friday 26 January.

Our jury members
This year, the jury consists of three well-known names: Annelies Graafland (Recruitment Manager at BDO and Board member at Recruiters United)Marco Hendrikse (Marketing & Content manager at artra and chief editor at Flexmarkt) and Koen Roozen (lecturer in (Strategic) Recruitment at the Academy of Labor Market Communication and Partner of HetRecruitingKantoor and HetMobiliteitKantoor) as well as a new face: Eugène van den Hemel (winner in 2022) succeeds Wim Dammans (winner in 2021) this year in the jury. We wish you a warm welcome, Eugène!

Thanks to our partners!

Of course we are deeply indebted to our partners:

How can you vote?

As in previous years, you can designate an “overall” winner with your vote and cast a vote for a category winner (Agency, Corporate, Interim, Marketing, Sourcing, Talent and Team). This makes the voting process a lot more fun and exciting. On the voting form, you have to complete the following in full or your vote will be rendered invalid:

– First name (if you leave this blank or insert just your initials, your vote will not be counted)

– Last name

– Job title (if you’re unemployed or no longer active, specify this here, leaving it blank means your vote will not be counted)

– Employer (if you’re self-employed, job-seeking or inactive, specify this here, leaving it blank means your vote will not be counted)

Business email address (private email addresses will only be accepted if you are a voter who is unemployed, inactive or self-employed without your own domain). Please specify this in the job title and employer window.

– Link to your LinkedIn profile (or another online profile where we can check your identity or confirm that your account name matches your real name).

Warning: All duplicate votes will be deleted. If you vote more than once, both votes will be removed from the results. SurveyMonkey is set up so that you can only vote once per device. All incomplete votes (yes, this also applies if you do not enter a first name or only your initials) will be removed. All vote counts – valid and invalid – will be published here.

The nominees

Below you will find a list of all nominees per category, including the motivation as given by the person who nominated them. Want to cast your vote right now, because you already know who you’re going to vote for? Then just click on the big green voting buttons above and below this post. You can’t miss them ;-). Curious to know the intermediate rankings? You can see those in real time here.

The overview of all nominees per category (but you can also find them on the voting form).

Category: Agency

Anthony Oudshoorn -> The five video-answers to the Jury questions

Boost Your Recruitment

Nominated by fellow recruiter Renee van de Maat
“I would like to nominate Anthony Oudshoorn as most influential agency recruiter. He’s willing to go further than the standard process and has made himself indispensable to our organization in a short period of time. Where does Anthony make the difference? Through his extensive prep work, which takes a lot of work out of our hands during the pre-selection process. He knows how to make sense of the most complex vacancies in a short time. He has therefore won our trust in a short period of time so we can even ask each other… is this one of Anthony’s candidates? Then invite them for an interview! That’s great for us as a client, but at the same time we also see the excellent relationship he has with the candidates he supplies. Anthony really works as an intermediary, with the candidate’s wishes playing a key role. He listens to his candidates and provides honest advice about whether the match would be a good move in the long run. You can see this in the success rate of his intermediations in the long term. His unique vision of partnership has also resulted in him actively advising our recruitment department. He sees our success as his success and vice versa. It’s obvious that the relationship comes first and the gains flow organically from that. In other words, this ‘people first’ recruiter is indispensable in the list of “most influential agency recruiters.”

Ellen Gillis -> The five video-answers to the Jury questions

Rialto Recruitment

Nominated by colleague Patrick van Lijsebetten
“Despite all the economic uncertainty, candidates who have abundant options available to them, clients who often want to work on a no cure no pay basis, guaranteed assignments with candidates who insist on applying elsewhere, …., despite all this, she keeps coming into to work “every” day with renewed enthusiasm to help our client, …, this is what Ellen has been doing for the past 15 years as my most loyal ally. She deserves incredible respect!”

Category: Corporate

Mascha Brouwers -> The five video-answers to the Jury questions

Boels Rental

Nominated by Marie Louise Schalij
“Mascha is truly the best recruiter ever! She’s on top of everything, thinks along with you, works colleagues in, hires candidates in the best possible way, I don’t know a better all-round recruiter than Mascha!”

Anne-Martiene Gerritsen -> The five video-answers to the Jury questions

SGS Nederland

Nominated by fellow-recruiter John Meijdam
” Anne-Martiene is one of the most enthusiastic and passionate recruiters I’ve ever come across in my whole career. She’s always available, whether it’s for the hiring manager or the candidate. She’s even prepared to pick up a candidate from their home if that’s necessary. A top-rate recruiter!”

Daisy Pusceddu

ESPRIT

Nominated by colleague Tatiane Tabidze
“Describing her as the most influential recruiter falls short in capturing her true essence. Having navigated through two redundancies and rising from the ashes like a phoenix, she epitomizes resilience — a quality highly admirable in a recruiter. Presently, she not only excels as a compassionate recruiter but also serves as a mentor to many, overseeing teams across different countries and making time for each individual. Her humility, adept project management, and genuine concern for the mental well-being of others, all while contending with ADHD, establish her as the epitome of an impactful recruiter.”

Pamela de Man -> The five video-answers to the Jury questions

’s Heeren Loo

Nominated by colleague Anneloes Steunenberg
“Pamela de Man is one of the initiators of the new recruitment strategy within ’s Heeren Loo. This new recruitment strategy involves putting the candidate first. Together with the candidate, we look at the options, without focusing on education background. As a recruiter, Pamela demonstrates the essence of warmth and kindness towards the candidate. She’s always thinking in terms of solutions and options.”

Tom Onokiewicz -> The five video-answers to the Jury questions

Incentro

Nominated by colleague Kasja Maksymiak
“Tom has put employer branding within Incentro on the map and made it visible on LinkedIn. From content with humor, to video series and educational posts about recruitment and being a good employer. In addition, Tom is involved in the RecruitmentCode. Tom is a valuable asset not only for Incentro, but also for the recruitment industry in the Netherlands.”

Renee van de Maat -> The five video-answers to the Jury questions

Evides Waterbedrijf

Nominated by colleague Kelsey Vlielander
“Renee van de Maat undoubtedly deserves the nomination as best corporate recruiter. Her dedication and professionalism have had a significant impact on the recruitment process and have impacted the company in a positive way. Here are some reasons why she deserves this nomination: Effective Talent Identification: Renee has demonstrated an outstanding ability to identify suitable talent that perfectly matches the company’s needs. Her capacity to find the right candidates is a testament to her deep understanding of the company culture and job requirements. Transparent Communication: Renee is known for her open and honest communication style. She shares clear expectations with candidates, which contributes to a positive candidate experience. Her transparency also helps build trust with both candidates and internal stakeholders. Innovative Recruitment Methods: Renee has not only relied on traditional recruitment methods, but has also used innovative and creative approaches to improve recruitment strategy. This has resulted in attracting high-quality candidates who make valuable contributions to the company. Candidate Experience: She gives a positive candidate experience top priority. By treating candidates with respect, providing timely feedback and painting a clear picture of the company culture, she helps attract talent and maintain a positive reputation in the job market. Collaboration with Teams: Renee works closely with various teams within the company so that she understands the needs of each department. This collaboration ensures that she selects the right candidates who not only fit the specific job requirements, but also integrate well with the broader team and company culture. In other words, Renee van de Maat has proven herself to be a highly competent and dedicated corporate recruiter who contributes significantly to the success and growth of the company. Her passion for attracting top talent and her effective approach make her more than qualified for the title of best corporate recruiter.”

Orlando Belfor

Ministry of Health, Welfare and Sport

Nominated by colleague Mitch van Abkoude
“With his passion for diversity, inclusion and equality, Orlando inspires with his content on LinkedIn and in his daily work at the ministry. We are extremely proud of him, how he operates, and how he dedicates himself to our field every day.”

Rob Maas -> The five video-answers to the Jury questions

Ikea

Nominated by colleague Renata Ottens-Heslinga
“I would like to nominate my colleague Rob Maas for Most Influential Corporate Recruiter of 2023. Rob is an inspiration to many. He is the most passionate, creative and pleasant recruiter I have ever met. He has had IKEA in his DNA for the last 17 years, and as an experienced recruiter he always brings out the best in people. His dedication, passion and professionalism make him an excellent recruiter. Not only does he have an eye for every detail, but he also takes the time to find the best match between candidates and our company. His successful placements and positive feedback are proof of his exceptional work ethic. But Rob is much more than just a recruiter. He is a storyteller who brings our company to life. Conveying stories is an art, and that is precisely what Rob excels at. His ability to communicate stories with passion moves colleagues and future colleagues alike. His enthusiasm for our company is tangible and he conveys this, both online and offline. He is a true ambassador for our company. He understands and embraces the values of our company and ensures that these values shine through in everything he does. When candidates meet him, they immediately see, hear and feel that he is passionate about our company’s mission and vision, making them even more excited to work for us. Rob doesn’t only provide inspiration, but also positive energy and team spirit. He’s always willing to help others and share his knowledge and experience. His enthusiasm and dedication are contagious and inspire others to do their best. He is a true inspiration to the recruitment process at IKEA and he demonstrates that with the right attitude and passion, anything is possible. Summarising then, Rob is much more than just a recruiter. He is a storyteller, an ambassador for our company and a valued colleague. His motivation and passion for his work make him a valuable addition within our fine company. I am convinced that he is the most influential recruiter of 2023 and I am proud to call him my colleague.”

James Meulemans -> The five video-answers to the Jury questions

TÜV NORD Nederland

Nominated by colleague Rowie de Haas
“James has completely revamped recruitment in our organization and given it more punch. Besides gaining more new employees since James took over our recruitment, the cooperation between Marcom and recruitment has improved tremendously. Employer branding is central to this collaboration and together with James we are interpreting this in an innovative way.”

Category: Interim

Dorette Vonk -> The five video-answers to the Jury questions

a.i. RIVM

Nominated by colleague Paulien Wilde
“Dorette Vonk is like a glowing fire: that’s how much passion she has for her profession. She has been working as a recruiter at RIVM for many years now. And nobody has noticed that she does this on an interim basis. She is so passionate about this organization. Dorette will even go to the office on her day off if there’s an important meeting taking place. Or she can spend the whole evening chairing a webinar about a vacancy that is difficult to fill, for example, and then succeed in recruiting candidates. Her strength lies in her knowledge of the branch combined with her powers of persuasion. She can charm even the shyest introverted vacancy holder into participating in a rock-solid recruitment campaign. It was her idea to have an informal online coffee with her when I was hired as a recruiter myself. She seduced and convinced me completely. Dorette has a targeted, appealing, and honest writing style. She doesn’t sell fairy tales. So if the Wi-Fi is useless at the RIVM, that’ll be included in the job description. I also appreciate her incisive advice. She dares to address issues and challenge vacancy holders.”

Harold Tuntelder -> The five video-answers to the Jury questions

HR Boutique

Nominated by colleague Marie Louise Koolman
“Harold has been working for HR Boutique for years as an interim recruiter with various clients. However, Harold’s clients always insist that he comes back to them after a while. For one client he had the vacancies (3 technicians) completed within 4 weeks while just 3 months had been agreed upon. At the organization where he spent 6 months filling all vacancies in a production environment, they asked him to come back. Harold is passionate, ambitious and enthusiastic and knows his way around many positions.”

Chantal Roelofsen -> The five video-answers to the Jury questions

a.i. CH& Recruitment

Nominated by colleague Hannah Veerman
“More than 60 technical vacancies filled within a year; more than 95% of whom are still happily working with us. Has the unique ability of conveying our company’s core values to potential candidates.”

Category: Recruitment Marketing

Frederique Thans -> The five video-answers to the Jury questions

Timetohire / Schiphol Group

Nominated by Deveney Fermont
“Because she approaches recruitment and marketing in a unique way. She goes the extra mile with her clients, ensuring that they make excellent progress. And she possesses enough self-mockery to get her message across in an authentic manner.”

Tessa Sintenie -> The five video-answers to the Jury questions

Sparkling People

Nominated by colleague Jeroen Tenhaeff
“After completing her master’s in marketing, Tessa set aside her dream of working for a corporate in favour of Sparkling People. She chose not to go for a job as marketeer but for the vision of the club. And that paid dividends! She became manager, grew her team from one to four people and started gradually giving her clients recruitment marketing advice. That’s how Tessa set up her own label within Sparkling People: Allure Agency. Although this project has yet to get fully under way, the initial noises are positive! For Sparkling People, she achieved the following in 2023: – Attracted attention by moving ALL job vacancies offline – a new feature enabling candidates to ‘respond to a recruiter’ as opposed to to a vacancy – Ensured that 56.35% of the Sparkling People hires in 2023 were realised through marketing campaigns.”

Michiel van der Ven -> The five video-answers to the Jury questions

Brunel Nederland B.V.

Nominated by Patty Baken, winner of the Audience prize in the Corporate category in 2021
“Michiel is a fantastic data lover with a passion for improvement. He can take a critical look at cool marketing campaigns like the best of them, using effective adjustments to create the best strategy and tactics for recruitment marketing. The buzz is in the details and not just the content.”

Alexandra Davoli -> The five video-answers to the Jury questions

AD Worksolution

Nominated by fellow professional Robert van den Hove
“Alexandra is top notch when it comes to recruitment marketing and strategic recruitment! She has made a huge contribution with her creativity and expertise at Hogeschool Utrecht and other clients, putting the employer clearly on the map and positively triggering candidates. She’s a go-getter, original and passionate. In other words, the best!”

Category: Recruitment Talent

Maeva Lemery

Ziengs & Scapino

Nominated by colleague Aron Strengholt
“Maeva is a young recruitment talent who knows how to hold her own in not just 1 but in 2 organizations. She works for both Ziengs and Scapino and knows how to constantly switch between both cultures like no other. She single-handedly manages the inflow of both service offices and fills vacancies in the areas of Marketing, E-comm, Purchasing, Finance, HR and IT. She also supports the store organization with the influx of 3,500 applicants per year. She has single-handedly rolled out the entire onboarding for Scapino (digital and physical) and is solely responsible for ensuring that recruitment is positioned high on the agenda at both organizations (which traditionally have not been very keen on recruitment). At the age of25 and with just one year and 10 months of work experience, this is certainly a notable achievement.”

Francesca Elvira Melucci

Swift

Nominated by colleague Krista Tichelaar
“Francesca has been at Swift since December 2021 and started her recruitment career after completing her Psychology degree. Born and raised in Italy, this is her first working experience in the Netherlands. She had no recruitment experience prior to joining and she has taken to it like a duck to water in the recruitment area. She has filled many roles within Swift over the whole EMEA region, from junior to senior, but all of them require very niche skills within the market. She stands out through her stakeholder management capabilities, her personal skills to make candidates feel at ease, her structured approach that is well perceived by managers, and her willingness to make the recruitment process a little bit better every day. She’s also a well-loved member within the team. Besides finding excellent people for the roles and for Swift, she has also initiated some great projects on the employee experience within their lifecycle at Swift, improving the onboarding experience for candidates, as well as enjoying attending various job fairs. This has all led to her being promoted at Swift within her first two years of employment! As she is such a great asset to Swift, and has been growing really well within the recruitment area, we would be very keen to nominate Francesca as the Recruitment Talent of the Year! ”

Emma Grobben -> The five video-answers to the Jury questions

Achmea

Nominated by colleague Sylvia Wools
“When you think of an insurance company, you don’t necessarily immediately think of young people. But: Emma does. In fact, Emma recruits over 200 students per internship period and has a fill rate of 100%! She sprints to colleges and universities, manages all the internship procedures, matches candidates to hiring managers. But that’s not all: she also settles the intern in at our own internship desk, and once the interns have started, she likes to use their relationship to build the internship community: she asks communication interns to help produce newsletters and content, she works with marketing interns to write posts, and HR interns help her find their own successors. When you have THAT kind of relationship with your hires, your fill rate is 100%, and when you’re overflowing with energy and nothing’s too crazy for you… Then you have truly earned a nomination!”

Daan van de Ridder -> The five video-answers to the Jury questions

Jellow

Nominated by colleague Lars Evers
“Daan has been working as Recruitment Consultant at Jellow for about a year now. His main task is to connect clients with the best freelancers for their assignment. Like no other, Daan knows how to support the client (but also the freelancer) in finding a good match. The enormous amount of appreciation he receives from his clientele is proof of that. His name is specifically mentioned at regular intervals when people leave a review about Jellow on Trustpilot. Daan is extremely customer-oriented and makes contact very easily. This creates trust and this trust is dear to him, and he does not want to abuse it. On the other hand, Daan is also clear and focused. He tells it like it is. So if there is little chance that he can help the client, he prefers to say so upfront. This ensures that expectations are realistic. As a result, clients like coming back to Daan. For Daan, the market as a Recruitment Consultant for freelance assignments is a dynamic one. He knows how to maintain the balance between speed, efficiency and effectiveness. This enables him to realize dozens of matches per month. Internally, he thinks and talks constructively about ways in which we can serve our clients and freelancers even better. He provides suggestions for improving the process, the Jellow platform, processes and communication. Of course, Daan still has plenty to learn, but what he has already shown he can achieve at this age is truly exceptional. Which is why we are also happy to nominate him as Recruitment Talent.”

Eva Boschman -> The five video-answers to the Jury questions

Strictly People

Nominated by the director of Strictly People, Wim van den Nobelen
“In the past 18 months, Eva has developed from a starter to an established player in her industry (payrolling). Her excellent recruitment skills, incisive character and never-ending enthusiasm are a breath of fresh air for candidates, clients and colleagues. In addition, Eva is a gifted writer/blogger. Her blogs, including those on Salaris van Morgen and Linkedin, are not only widely read but have also led to changes at companies with regard to her target audience. Eva is a gem in the recruitment world.”

Maud Hoenderkamp -> The five video-answers to the Jury questions

BDO

Nominated by colleague Victor Kerkhof
“I would very much like to nominate Maud for a number of reasons: 1. She brings a smile to everyone’s faces. 2. Despite the short time she has been in the business, she lives and breathes Recruitment. 3. She possesses all the building blocks to build many more great Recruitment successes. 4. She is pro-Rotterdam!”

Category: Sourcing

Remco van de Berg

Werfplaats

Nominated by colleague Lisa Ruiter
“As a seasoned recruiter, Remco has set up his own company and has taken recruiting to the next level. His company serves as an example of how effective recruitment marketing not only facilitates recruitment, but also contributes to a positive company culture. Remco’s approach focuses not only on a personalized approach to filling vacancies, but also on building strong employer brands. He has the capacity to understand the needs of both employers and candidates. His creative strategies, entrepreneurship and dedication to a positive company culture make him an industry pioneer. His work certainly deserves recognition!”

Claudia Galeandro -> The five video-answers to the Jury questions

Successr

Nominated by Chrissy Brothers
“During 3 years of sourcing, Claudia has proven herself to be a very driven and enthusiastic sourcer. She never shies away from any complex role, whether it be “rocket scientists” for ESA, specialized system architects, or other multitalented all-rounders. She strings together a series of rock-solid successes while also establishing herself as a true subject matter expert in the field of AI and data-driven sourcing. With her intrinsic motivation, she keeps up-to-date and monitors all trends like a hawk, to keep feeding not only herself but also the team with the latest innovations in the field. In the weeks after visiting SOSU, she had a permanent big smile on her face, and bubbled with energy. And she does all this with charm and a refined modesty. That’s why we want to put her in the spotlights (just a little way outside her comfort zone) for her very well-deserved and much appreciated achievements.”

Martin Kupers

Recruit4work

Nominated by Lonneke Kupers
“Martin is a true sourcer. No job is too difficult for Martin to find the right candidate to match. Martin excels in finding the right candidates, by listening carefully to his clients so that he can always introduce the right candidate. This is great for our clients, but also for the sourcer/recruiter. It gives them such a personal boost! That’s why I would like to nominate Martin for Sourcer of the Year.”

Category: Recruitment Team

NS

-> The five video-answers to the Jury questions

Nominated by Mascha van der Heijden, Recruitment Director, Leren en Mobiliteit at NS
“As MT Recruitment at NS, we would very much like to nominate our entire team for the MIR#2023 in the Recruitment team category. This is because our colleagues delivered a top performance on several fronts last year:

– We will end this year with a total of some 5300 vacancies filled.

– They managed to do this not only in a very tight labor market but also within a company that is continually, and in all respects, under a microscope, which put our recruitment colleagues under unprecedented pressure.

– Their most visible achievement – for the outside world – was the recruitment of around 1,300 conductors and drivers. To achieve this, they set up an enormous infrastructure in a very short time, both on the campaign and content side and in the recruitment process; the occupancy was raised in no time, a mass media campaign was developed, we initiated an activation with the Simulator Tour at all major stations in the Netherlands, the requirements were relaxed at the front end of the process to give as many people as possible a chance, a so-called ‘slow lane’ was set up (if we have any doubts we will call you), the training capacity was doubled, we went on location with referral promotion teams, we got help with screening from colleagues outside Recruitment, there were online meet & greets, recruitment events and walk-in days, pop-up multidisciplinary teams with the business arose, etc. When we reached a point where we were almost flooded with applicants and people had to wait a while for a spot, we set up a ‘keeping warm strategy’ (through cards, gifts, newsletters with interesting info, inclusion in the database for our internal staff magazine de Koppeling, etc.) for applicants we had to put on hold due to the limited capacity of the training programs (which had doubled in size). In addition, our Recruitment colleagues had many other areas of work to fill in in which they made great progress. These included:

– Objective selection; our corporate recruiters have completely mastered the structured interviewing technique and are enthusiastically convincing the business to follow suit.

– We’re getting more and more anonymous applications.

– We created a new website – werkenbijns.nl – with journey owners, which now generates more than 2 million unique visitors per year.

– We developed a ‘direct hire’ module for our Retail Recruitment team, in other words, without the business getting involved.

– We set up IT Search Zomer mocktail sessions with the business for the IT profiles that are difficult to recruit.

– We developed an MBO recruitment campaign with influencers on TikTok for the recruitment of students for our TechniekFabriek, where we train young (and old) people to become technicians in Train Technology.

– Etc.

In other words, we are incredibly proud of our department and are therefore delighted to nominate our colleagues and their unlimited drive and enthusiasm!”

Municipality of Groningen

-> The five video-answers to the Jury questions

Jeroen Eerhard

Nominated by Tineke van Stralendorff
“The team started on April 1 and has already managed to achieve a lot within the municipality. They know how to actively approach candidates, but also how to help our managers with their challenges. They are able to fill even the most difficult vacancies, but they also look at the options available for candidates with vacancies for which the candidate isn’t a 100% match. They know how to “unburden” our managers, but they also know how to put us on the map much better as an employer. As a municipality we have not been very visible as an employer, and this is where they are doing a good job.”

Your Talent Recruitment

Dennis Gerlings

Nominated by Michiel van t Hoff
“Collegial, a go-getter, genuine interest, goes the extra mile and all with a smile. Of all the Interim managers I’ve had the pleasure of working with in recent years, Dennis stands out on all fronts.”

Bergman Clinics

-> The five video-answers to the Jury questions

Joost Bakker

Nominated by Joëlle Valk
“I would like to nominate the recruitment team at Bergman Clinics. In the past year, the team has made tremendous progress. Up to the end of Q3 2023, they have filled no less than 467 vacancies. And it looks as though they will end up with around 600 filled vacancies in total. Given the tight labor market and difficult (healthcare) profiles, that’s a world-class performance. The team has also expanded considerably. Currently, it consists of 6 Recruitment Business Partners, 1 Recruitment Coordinator and 1 Recruitment Manager and 1 Intern. They have also created an EVP this year and the new labor market campaign went live (Bergman Clinics, You’ll be better off with them). In the summer they implemented a new ATS system, are busy improving all the processes, setting up a talent pool system, setting up data-driven working, and much more. In other words, they’re developing at full speed. Working with this team (I’m an interim manager myself) was a great pleasure! Every single recruiter is talented, each with their own expertise and passion for the job…”

DHL Express

-> The five video-answers to the Jury questions

Lonneke Schagen

Nominated by Teresia Voortman:
“Lonneke succeeded in raising the level of the DHL Express recruitment team so that it became a successful team. Despite its small size, she has the ability to motivate and inspire everyone, and achieve fantastic results as a team.”