Stop de uitbuiting van de Polen

[[image:koe.jpg::left:0]]De Polen worden al te duur. Volgens Automatiseringsgids gaan Polen al meer loon vragen dan Nederlanders. Het betreft hier de werving van Poolse IT-ers om hen vervolgens in Nederland te laten werken. Maar waarom zouden ze dat voor minder geld doen dan een Nederlandse IT-er? Menig Poolse kenniswerker heeft een beter opleidingsniveau en een betere arbeidsmoraal. Daarnaast is het ook wettelijk verplicht om buitenlanders conform de Nederlandse arbeidsvoorwaarden te belonen. Wanneer stopt de uitbuiting van buitenlanders?

Gelukkig beschermt de wet deze vorm van “koe-handel”. Ongetwijfeld worden daar ook mazen in gevonden, maar het principe is duidelijk. Een buitenlandse kenniswerker behoort gelijkwaardig beloond te worden. De strekking van het op Automatiseringsgids.nl gepubliceerde bericht is daarmee dus onjuist.

Door de schaarste op de arbeidsmarkt zijn buitenlandse medewerkers al jaren gewild. Aanvankelijk verrichten zij vooral de werkzaamheden die Nederlanders niet wilden uitvoeren. Recent is daar de kenniswerker aan toegevoegd, zoals ook aangetoond door een onafhankelijk onderzoek van EssentialPeople. De gedachte hierbij lijkt te zijn dat dit tevens een significante kostenbesparing betekent. De Nederlandse kenniswerker is blijkbaar te duur.

Maar als het dan per sé goedkoper moet, misbruik dan de buitenlander niet. Uitbesteding van werkzaamheden naar het buitenland is dan een zeer goede optie. Het afgelopen jaar hebben wij zelf al vele MKB bedrijven vanuit Polen geholpen. En dit blijkt over het algemeen een prima concept. Inderdaad over het algemeen, want ik ben ook wel zo eerlijk om toe te geven dat we twee keer de plank goed mis hebben geslagen. En daar hebben we weer van geleerd. Maar denk nu niet die slimme mensen voor een habbekrats in Nederland willen komen werken. Die tijd is voorgoed voorbij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *