Succesvol Werven via Internet – Eugenie van Wiechen (LinkedIn)

Geredigeerde versie

Eugenie van Wijchen, Country Manager van LinkedIn, sinds begin dit jaar, mag het spits afbijten tijdens het event Succesvol Werven via Internet van de Intelligence Group. Eugenie illustreert de verschillen tussen 2000 en 2010 waar het gaat om het werven van personeel via internet. LinkedIn als bedrijf bestaat sinds mei 2003. Sinds december 2009 hebben ze kantoren in 5 nieuwe landen, waaronder Nederland. Bij de laatste telling had LinkedIn 62 miljoen leden. Sinds kort (afgelopen week) is de rest van de wereld inmiddels groter dan de US in ledenaantal. Wat heeft ze nog meer te melden?In Nederland heeft LinkedIn inmiddels 1,7 miljoen, wereld wijd komt er elke seconde een lid bij. In Nederland komen er nu elke maand 100.000 bij. Waarom zit LinkedIn eigenlijk in Nederland?
– Omdat hier van de hoger opgeleiden 2/3 lid is
– Men in Nederland significant actiever is dan in de rest van de wereld (1,5 x)
– Nederland lekker compact en daarmee een ideale proeftuin is voor LinkedIn; een voor beeld is de officiële Nederlandse Linkedin training door Jan Vermeiren sinds afgelopen maandag live, een wereldprimeur

Wat doen mensen op LinkedIn? Drie dingen volgens Eugenie:
– Personal Branding
– Versterken van hun netwerk
– Een baan vinden (echt waar?)

Ze gaat door over Talent Management. In haar ogen is dat reputatie management. Middels blogs van de CEO, de LinkedIn Company Profile, uiteraard de eigen website etc. Goede voorbeelden volgens haar zijn KPMG, Intel, Aegon met haar Tweetbanket (waar ze 2 mensen voor hebben vrijgemaakt).

Vervolgens komt ze met een eigen wereldwijd onderzoek uit Q3 2009 onder 262 HR professionals middels een online survey. Wat doe je als HR professional nu en in de toekomst, waar het gaat om personeelswerving.  Uit dit onderzoek blijkt dat in 2009 de traditionele job boards nog 25% aandeel hebben, 16% via het interne kanaal gaat, 14% via referrals en 13% via de website.
Kijkend naar de toekomst geven de respondenten aan dat ze minder tijd en geld gaan besteden aan: bureaus (50%) en job boards (40%). Meer tijd en geld willen de HR professionals besteden aan: referrals (37%), website (34%), interne aanname (34%) en social media (30%).  Lange termijn worden sociale netwerken door de respondenten als de belangrijkste trend gezien.

Vervolgens komt Eugenie met een verhandeling dat de arbeidsmarkt met sociale media transparant wordt, echt waar ;-). Bedrijven hebben dan ook steeds meer policies, waaronder IBM. Aanlsuitend komt ze met een uitleg van de basisfunctionaliteit van LinkedIn die niet echt informatief is. Vervolgens start ze, op verzoek van Geert-Jan Waasdorp (zegt ze) een LinkedIn commercial.

Lees deze post goed, want ze distribueert de slides niet. Bijzonder, we worden toch met z’n allen transparanter?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *