Teleurgesteld

Uiterlijk sollicitant belangrijk voor recruiters
Een kwart van de Nederlandse HR- en Financemanagers geeft aan meer op het uiterlijk van de sollicitant te letten dan op de inhoud van zijn verhaal. Dat blijkt uit onderzoek van Accountemps.” (bron: P&O Actueel)

En ik maar denken dat recruiting een serieus vak is. Kunnen de recruiters onder ons opheldering geven over dit teleurstellende onderzoeksresultaat?

1 antwoord
  1. Bas Westland
    Bas Westland zegt:

    @Bruno: Tsja, in sommige functie is natuurlijk representativiteit een functie-eis (sales, gastheer/-vrouw, tec.). Dus dan moet iemand er verzorgd uitzien op het gesprek en mag je verwachten dat ze zich hetzelfde kleden als dat ze dat doen bij klanten. Voor andere rollen geldt dat veel minder. Maar ik denk dat een verzorgd uiterlijk (schone kleren, geen luchtjes e.d.) altijd invloed heeft. Waar ik mezelf nogal eens op betrap is dat extra alert ben bij mensen die hun uiterlijk meehebben. Ik check dan of ze hun positie echt verworven hebben of in de schoot geworpen kregen. Een mooie rol die je las (bureau)recruiter kunt innemen is het vooraf (voor de volgende gesprekspartner) benoemen van uiterlijke kenmerken die de aandacht van de inhoud afleiden (ongeacht welke dat zijn). Pas ik zelf altijd toe en dat bevordert de inhoudelijkheid bij het vervolggesprek.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *