The Changing World of IT Work

InfoQ.com publiceerde tien dagen geleden een post over The Changing World of IT Work. In het originele artikel wordt Gartner analist Diane Morello gevraagd vijf voorspellingen te doen van de belangrijkste veranderingen op de IT-arbeidsmarkt tussen nu en 2010. Leuk dus, en niet alleen op de US van toepassing.

(1) 60% van de IT-inhoudelijke werknemers zal een meer business-gerichte functie krijgen.

En dit is vandaag ongeveer 30%, dus de voorspelling is eigenlijk dat er in 2010 twee keer zoveel IT-ers met een business-gerichte functie zijn. Volgens het artikel zijn nieuwe IT-functies steeds vaker georganiseerd vanuit een raakvlak met de business. De IT-professional die zich alleen bezig houdt met de techniek lijkt dus een zeldzamer fenomeen te worden.

Het laatste deel van het artikel meldt dat de vraagkant gelijk oploopt (of wellicht zelfs de oorzaak is). Gartner denkt in elk geval dat er in 2010 ook 40% minder behoefte bestaat aan pure techies.

Dit zijn twee en drie:

(2) 30% van de top-performers in zuiver technische functies verhuist naar een IT-dienstverlener.

(3) De grotere IT-organisaties buiten de IT-dienstverleners krimpen met minimaal 30%.

Je eerste reactie is uiteraard dat dit twee gevolgen zijn van de toename aan outsourcing van IT-diensten, juist bij de grotere organisaties. Maar, het artikel schrijft het tweede effect ook toe aan automatisering, en dat is grappig. Maar inderdaad, denk aan taken binnen beheer van applicaties die steeds vaker kunnen worden overgenomen door softwareproducten voor asset of identity management. In het data center voorspellen collega-analysten van Gartner zelfs een personeelsafname van 50% binnen 10 tot 15 jaar. De beroepsgroep krijgt nu zelf dus ook te maken krijgt met ontslagen door automatisering!

(4) In de turbulentie IT-markt kiezen tussen nu en 2010 tot 15% van de professionals voor een andere carriere.

De voorspelling hier is dat IT dus als minder interessant vakgebied gezien gaat worden. Volgens Gartner omdat de IT-wereld turbulenter en onzekerder wordt door een toename aan fusies of overnames, toename aan technische revoluties, en uiteraard outsourcing naar een land met lagere lonen.

Ik kan me zelf niet voorstellen dat je iets anders gaat doen omdat je te veel technische revoluties hebt gezien, want daar gaat het vak zo ongeveer over. Maar dat betekent vast dat ik nog net bij de groep techies hoor waar straks toch al 40% minder behoefte aan is!

(5) Tot aan 2011 zullen 70% van de belangrijkste IT-werkgevers generalisten kiezen boven specialisten.

De eerste voorspelling is eigenlijk een speciaal geval van deze, maar dit is natuurlijk niet beperkt tot generalisten die IT en business combineren. Hier worden ook de technische functies bedoeld waar een generalist ervaring heeft met minder van meer technologieen. Hoewel het artikel ook hier weer noemt dat meer mensen zowel technische als businessgeorienteerde verantwoordelijkheden gaan combineren.

Ik kan me vooral voorstellen dat het ongebruikelijker wordt dat een IT-er zijn volledige carriere doorbrengt als een specialist op een klein technisch terrein, zelfs als je geen ambities richting de businesskant hebt. Daarnaast zullen ze natuurlijk altijd blijven bestaan omdat sommige onderdelen van IT te complex en veelomvattend zijn om er even bij te doen, maar dan minder dan nu het geval is.

Gartner geeft als mogelijke oorzaak aan dat werkgevers zich vaker zullen afvragen hoe inzetbaar iemand is wanneer de business dynamiek toeneemt. En dit kent iedereen wel als breder en opkomend verschijnsel in de arbeidsmarkt, dat veranderingen in de markt weer sneller de werknemer bereiken. De werkgever krijgt hier ook weer meer middelen voor, bijvoorbeeld door de geplande versoepelingen in het ontslagrecht.

3 antwoorden
 1. Bas
  Bas zegt:

  Ik schrik alleen van het feit dat nog meer IT’ers de business kant op zouden gaan. Twee redenen: ten eerste de vraag: wie gaat dan nog dingen maken, of blijven we dan alleen praten? En de tweede is dat ik me ernstig afvraag of IT’ers die de business kant opgaan daar in veel gevallen wel geschikt voor zijn. Mijn ervaring is dat maar een heel beperkt aantal daadwerkelijk die kant op kan, de rest doet het wel, maar had het beter niet kunnen doen. Ik zie liever mensen vanuit de business (bedrijfskundigen, marketeers) de IT kant op gaan.

  Beantwoorden
 2. Karst Dollekamp
  Karst Dollekamp zegt:

  He Paul,

  Alles goed met je? Een leuke post heb je geschreven, inhoudelijk interessant om te lezen welke verschuiving deze dame verwacht. De verschuiving naar ICT dienstverleners is mij bekend. De verschuiving bij eingebruikers naar generalisten is voor mij nieuw maar klinkt logisch.
  ik spreek je wel weer.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *