Tot 2014 geen arbeidsmarktknelpunten verwacht voor ICT’ers

Vandaag publiceerde het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) het rapport ‘De arbeidsmarkt naar beroep en opleiding tot 2014’. In dit rapport beschrijft het ROA de ontwikkeling op de arbeidsmarkt voor de komende jaren en doet daarbij voorspellingen over arbeidsmarktontwikkelingen op beroeps-, onderwijs- en branche-niveau. Ook de beroepsgroep ‘Informatica’ wordt besproken. Het ROA schaart hieronder de vier beroepsgroepen Programmeurs, Systeemanalisten, Informatici en Technisch systeemanalisten.

Hoewel het rapport degelijk in elkaar zit en rekening houdt met vele variabelen, kan het natuurlijk niet als absolute waarheid worden gezien. Onvoorziene omstandigheden, zoals in het verleden twee vliegtuigen die het WTC binnenvlogen en daarmee de economie een opdonder gaven, kunnen grote invloed hebben. In het verleden bleken de voorspellingen van het ROA redelijk accuraat.

Klaar nu met het geneuzel. Hoe staat het de komende jaren met de arbeidsmarktpositie van informatici?

Voor allevier de onderscheiden beroepsgroepen worden GEEN knelpunten verwacht. Dat was in het verleden wel anders. Toen werd de beroepsgroep Informatica steevast als zeer schaars bestempeld. De komende jaren is dat echter niet het geval. Hoe komt dat?

De vraag naar arbeid bestaat uit twee componenten: de uitbreidingsvraag en de vervangingsvraag. De uitbreidingsvraag is de komende jaren negatief. Dat betekent dat er per saldo meer banen verdwijnen dan er geschapen worden. In totaal gaat het volgens het ROA om een daling van 22.600 banen. Deze negatieve groei is vooral het gevolg van de hoge conjunctuurgevoeligheid van de beroepsgroep.

De vervangingsvraag is wel positief, maar ten opzichte van andere beroepsgroepen klein. De komende vier jaar moeten er 37.400 informatici vervangen worden wegens pensionering, arbeidsongeschiktheid of terugtrekking van de arbeidsmarkt. Dit lijkt logisch gezien de relatief jonge leeftijd van ICT’ers. Daarbij komt dat IT-studies populair zijn. Op zowel MBO-, HBO- als WO-niveau is de instroom vanuit IT-opleidingen naar de arbeidsmarkt hoog. Conclusie: ‘de gekte’ is er even uit op de arbeidsmarkt voor ICT’ers en dat blijft nog wel even zo. 

Is dit het hele verhaal? Nee, want de beroepsgroepen die ROA hanteert zijn erg generiek. Specialisten, zoals front-end developers, blijven (altijd) schaars. Bovendien blijft recruitment een kwestie van matchen. Op cultuur, op vaardigheden, op locatie. En dat moet allemaal maar net passen. Krappe of geen krappe arbeidsmarkt….

2 antwoorden
 1. Peter Horsten
  Peter Horsten zegt:

  Ook ik merk dat klanten moeilijk aan IT-ers kunnen komen. Wellicht moet ik hier “goede” aan toevoegen. Echte “hands-on” mensen lijken er in Nederland steeds minder rond te lopen. Iedereen wil “managen” of “adviseren”.

  Wij bieden om die reden met succes goede experts uit Polen aan. Daar is IT-er tenminste nog gewoon een “edel” beroep.

  Beantwoorden
 2. Bas Westland
  Bas Westland zegt:

  @Marco Die ROA mensjes lopen in ene heel andere IT-wereld dan ik. Er zijn ngo erg veel tekorten aan, inderdaad, front-enders, maar ook allerlei developers (Java, .Net, (goede) PHP-ers, Ruby, Python, etc.), maar ook aan analisten en project managers met echte domain expertise inde business. Goede Linux/Open Source infra pro’s zijn ok hard to find.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *