TruAmsterdam..the RIDE Edition: Agencies Suck!

Zit nu bij de sessie van Dave Vervoord Recruiter bij Cofely en Laurens Tienkamp (gastdocent op Saxion maar ook beschikbaar voor een baan, lees ik op LinkedIn) met als controversiële titel “Agencies Suck!”. Laurens heeft overigens als stelling “Corporate Recruiters Suck”. Dat wordt gezellig. Laurens vond dat ie in die rol maar 20% met echt recruitment werk bezig kon zijn en de rest met interne papieren tijgers. Nu Dave……Dave kreeg een aanbod van een preferred supplier met een kandidaat die bij Cofely met een rechtzaak was ontslagen. Goede referentie check. Mensen gaan nu in confession mode. Iemand stelde een zwartwerkende uitkeringsgerechtigde voor op een vacature op een financiële administratie.

Opportunisme blijkt vaak de vijand van kwaliteit, gevoed door verdienmodellen (no-cure-no-pay, niet-exclusief). Mensen maken een sterk onderscheid tussen het leveren van “bulk” voor de flexibele schil via preferred suppliers en inkoop (daar maag lage kwaliteit blijkbaar wel) versus van baan-naar-baan recruitment. Dat laatste wordt m.i. minder en minder, maar vooruit daar gaat de focus nu naar toe.

Gevoelig statement van Ron Jansen: “Is dat meisje klaarblijkelijk niet succesvol geweest als bureaurecruiter, is nu corporate recruiter en gaat me vertellen hoe ik het moet doen.” Het wordt leuker…..Walter Hueber gooit er nog een in: Corporate Recruiters creëren hun eigen horribel agency recruiters door steeds last minute in paniek te bellen.

Verdienmodellen komen voorbij. De rol van Inkoop wordt ter discussie gesteld. “Preferred” suppliers worden soms “beloond” met een lage vaste fee en het bureau wat direct met management schakelt vangt via de zijlijn de volle mep.

Ook blijkt de rol (lees: macht) van HR/Recruitment genoemd als belangrijke factor in de kwaliteit van samenwerking met bureaus. Een waar woord. Goed nieuws: Dave Vervoord van Cofely is bereid een front fee of exclusiviteit af te spreken met goede bureaus voor gespecialiseerde vacatures. Horen jullie dat, tech recruiters?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *