Van twee kanten – Benader je een kandidaat op zijn werk?

images (1)Er is al heel wat geblogd over de implicaties van de nieuwe wetgeving over spam per 1 oktober jl. voor het headhuntersvak. Maar afgezien van de juridische implicaties (je moet het “bel me niet register” checken, mensen moeten expliciet toestemming hebben gegeven),  is het interessant om dit van de kant van de kandidaat en de headhunter te belichten. Ik begeef me op glad ijs, maar daar is het ook wel het jaargetijde voor niet waar.Allereerst vanuit de kandidaat gezien. Zelfs als ik mijn CV op Monster heb staan of zelfs als ik aangegeven heb op Linkedin open te staan voor “career opportunties” vind ik het niet fijn, zeker als ik in een volle kantoortuin zonder schotjes zit, om op mijn werk gebeld te worden door een headhunter. Dat kan tot behoorlijk “embarrassing” situaties leiden (stotteren, rood hoofd). Ik zou dan ook het liefst per mail of mobiel c.q. thuis willen worden gebeld of gemaild, bij voorkeur buiten werktijd.  Maar hoe doe je dat zonder de mooie kansen mis te lopen op de arbeidsmarkt?

  1. Geef privé contactgegevens, maar geef er wel expliciete instructies bij. “Bel me alleen mobiel na 17.00 uur en voor 20.30 uur. Overdag alleen contact per SMS of privé e-mail. Benader me in geen geval telefonisch onder kantoortijd op een werknummer of mijn werk e-mail.” Headhunters/recruiters die dat niet respecteren, kun je beter negeren. Wat ook goed werkt is een speciaal sollicitatiemailadres aanmaken op gmail of hotmail of bij je eigen provider. Dat houd het sollicitatie mailverkeer separaat en je “echte” privé mailadres ook privé. Scheelt ook in spam.
  2. Ben op Linkedin ook duidelijk. Ben je echt niet in voor een andere baan, zet dan “career opportunities” in je contact settings uit. Steeds meer recruiters checken en respecteren dat, mede gezien eerder genoemde wetgeving. Ben je wel open voor suggesties, zet dan een heldere boodschap in je toelichting bij de contact settings, analoog aan het onder 1. genoemde, maar wellicht wat minder expliciet, want je baas leest mee ;-)
  3. Ben erg expliciet in je wensen in je profiel of cv. Zeg welke functies en sectoren je aanspreken en welke niet. Hoeveel uur je wilt werken, wat je maximale reisafstand is, of je verhuisbereid bent, wat je specifieke salaris en arbeidsvoorwaarden wensen zijn. Maar zeg ook wat je zeker niet wilt. Zo zetten veel IT-ers in hun cv dat ze niet voor een detacheerder willen werken. Het zal niet alle cowboys afscrhikken, maar het helpt zeker. Ook als je niet door bureaus, maar alleen door werkgevers gebeld wilt worden, zet dat in je profiel of cv (au, dit doet zeer als headhunter om op te schrijven, maar ik moet onafhankelijk schrijven als blogger ;-) )

Als headhunter heb je een heel ander probleem. Hoe krijg je die goede kandidaat aan de lijn voordat je concullega of de kandidaat zelf al wat anders heeft gevonden. Hoe word je top of mind? En wat te doen als je geen contactgegevens hebt, of die niet kunt vinden. Soms is dan bellen op het werk de enige mogelijkheid die over blijft.

Wat ik zelf in een dergelijke “last resort” situatie doe,  is bellen buiten de reguliere werktijden (8.00-9.00, 12.00-13.30 en na 17.00). De kans dat de persoon dan rustig kan praten, omdat er weinig collega’s zijn, is het grootst. Krijg je iemand anders aan de lijn, zorg dan dat je met een plausibel verhaal komt, wat de kandidaat niet in verlegenheid brengt (oud-collega, sportclub, etc.). Zodra je de kandidaat aan de telefoon hebt, onthul je je identiteit, kom je razendsnel to-the-point en vraagt of hij/zij kan praten of dat hij liever later op een ander nummer belt of liever eerst een mail wil. Als iemand boos wordt, bied je je excuses aan en beëindig je het gesprek. Spannend hè! Hoe voorkom je dit?

  1. Als je een kandidaat via zijn privé e-mail benaderd of via zijn privé telefoon is dit allemaal makkelijk te voorkomen. Dan moet je het er dus voor over hebben om buiten kantooruren te bellen. Heb je dat er niet voor over? Stap dan uit dit vak. Houe er wel rekening mee dat het spitsuur is rond “polistijd” op de thuistelefoon en dat mensen met kinderen (staat vaak in het CV) zitten te eten. Vraag dus of het gelegen komt en zo niet, spreek een andere tijd af of dat je een mail stuurt. Heb je een 06-nummer bel dan tijdens het woonwerkverkeer (8.00-9.00 en 17.00-18.00).
  2. Heb je een 06-nummer van de kandidaat? Stuur overdag een SMS met de vraag wanneer je het beste kunt bellen. Werkt erg goed, ik behaal daar uitstekende resultaten mee. SMS heeft sowieso een heel hoge attentiewaarde (hoger dan mail of voice mail) en is erg discreet. Vaak zoeken mensen dan een rustig plekje op en bellen je vrij snel terug. Kandidaten waarderen dit heel erg.
  3. Benader iemand via een gezamenlijke bekende (eenvoudig uit te vinden op Linkedin).  Dat duurt wat langer (hou daar dus rekening mee, benader dit soort kandidaten dus als eerste uit je targetlijst)., maar de conversie is shocking goed (tot wel 80% is mijn ervaring).
  4. Maar de beste manier om dit soort situaties te voorkomen is de kandidaat heel goed profileren en kijken of je vacature echt heel goed bij hem/haar aansluit, dus niet alleen op zijn CV, maar ook en vooral op zijn ambitie. Is het een logische next step of meer van hetzelfde (wat je klant vaak verwacht). Mensen maken namelijk vaak alleen een overstap als een nieuwe functie echt wat nieuws te bieden heeft. Zoek je een Teamleider, kijk dan naar een senior professional, die al wat projecten heeft geleid. Zoek je een informatie-analist, kijk dan naar een developer met veel ontwerpervaring, die dicht bij de business werkt. Ook is het vaak weinig zinvol, zeker als mensen getrouwd zijn en kidneren hebben, om iemand te benaderen voor een baan aan de andere kant van het land.

Kortom, als je een aantrekkelijk aanbod hebt, wordt er echt wel gereageerd en hoef je je niet zo in bochten te wringen. Wederom erg benieuwd naar jullie meningen en ervaringen!

Dit blog verscheen eerder op Recruitment Matters. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *