Van twee kanten – Oeps, ik heb m/v niet kunnen vinden

images (1)Tsja, ik weet dat jullie natuurlijk allemaal beresuccesvolle recruiters zijn, maar een 100% hitrate heeft natuurlijk niemand. Laatst is het mij ook weer eens niet gelukt een vacature in te vullen. Tsja, wat doe je dan? Dat hangt er natuurlijk een beetje vanaf.

In mijn geval was het een geval waar de klant iemand zocht, die het allemaal nu ook al deed. Ik gaf aan dat dat moeilijk zou worden. Mensen stappen doorgaans niet over om precies hetzelfde te gaan doen, of je moet ze VEEL meer betalen dan bij hun huidige werkgever.

Maar ja, het was een goede klant, de nood was hoog en men had geen opleidingscapaciteit in huis, dus….toch maar begonnen. En je raadt het al. Wel twee mensen op gesprek, maar de een wilde teveel geld en de ander was niet gemotiveerd genoeg.

Gelukkig heeft de klant inmiddels besloten externe trainingscapaciteit in te huren en zelf mensen te gaan werven en opleiden, die het “trucje” nog niet kunnen, maar het wel graag willen leren. Toch leek het of ze eerst zeker wilden weten dat het-gewoon-uit-de-markt-plukken echt niet zou lukken, voordat ze die stap wilden nemen. Dit is uiteindelijk de betere oplossing, omdat de kandidaten gemotiveerder zijn, minder kostbaar en ze mij ook niet meer nodig hebben om te werven (twee keer goedkoop!).

Dit is natuurlijk maar één voorbeeld met een reden van mislukken, maar soms heb je natuurlijk gewoon niet hard genoeg gezocht (ja, ja, ik ook wel eens). Je was te druk, had je kanalen afgeraffeld, want je was al zo druk met andere dingen. Wat bieden jullie (bureau recruiters) een klant dan aan? En wat willen jullie (opdrachtgevers) dan? Willen jullie nog wel met een bureau wat eerlijk is in zo’n situatie?

En wat doen jullie corporate recruiters als je een lijnmanager net 10.000 Euro voor een coole advertentie uit de zak hebben geklopt (want jij kunt het WEL zonder bureau) en het bleek niet te werken? Hem nog een keer om 20.000 Euro vragen om een bureau in te huren? Of duik jezelf de loopgraven in?

Kom op, over de brug. Deel je mislukkingen met ons en hoe je ze hebt opgelost. We zullen het aan niemand doorvertellen ;-)

Dit bericht verscheen eerder op Recruitment Matters.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *