Van twee kanten – Vakantie, een zegen of een vloek

images (1)Op het eerste gezicht heeft iedereen een positief gevoel bij vakantie. In recruitmentland is dat lang niet altijd het geval echter. Want welke problemen kom je zoal tegen en hoe ga je daar integer en pragmatisch mee om? Leek me wel een mooi onderwerp om een tijdelijke onderbreking van deze rubriek i.v.m. vier weken vakantie mee aan te kondigen.

Waar loop je als kandidaat tegen aan? Ineens duurt je sollicitatieprocedure veel langer, omdat de noodzakelijke hobbels in het selectieproces met vakantie zijn en de meesten er niet aan gedacht hebben om een vervanger aan te wijzen, die namens hen mag beslissen. Wat doe je dan? Wachten of andere sollicitaties opstarten?

Maar het heeft ook voordelen. Als je solliciteert op een vacature, die in de vakantieperiode wordt gepubliceerd, heb je doorgaans minder last van concurrerende kandidaten, zeker als je op een baan solliciteert waar de concurrentie bestaat uit mensen met schoolgaande kinderen.

Als bureau-recruiter kamp je met langere besliscycli bij het aannemen van je kandidaten, maar ook bij het uitzetten van opdrachten.

download (5)Anderzijds is het een heel goede periode om met je vaste relaties, die niet met vakantie zijn, weer eens van gedachten te wisselen. Vaak is de werkdruk wat minder in deze periode en hebben ze wat meer tijd voor je. Zorg dus dat je weet wie er wel is en ga eens uitgebreid en wat meer strategisch met je klanten praten.

Als in-house en bureaurecruiter kamp je met kandidaten in een procedure die niet synchroon lopen. Het kan zo ver komen dat een kandidaat dreigt af te vallen, omdat een manager deze maand wil beslissen en de kandidaat pas komende maand weer terug is. Wat doe je dan met: “Geef me dan maar die kandidaat, met wie ik wel kan afronden!”. Is dat ethisch en bevordert dat de kwaliteit?

Hoe ga je als kandidaat met dat laatste dilemma om? Laat je een – kans op – een droombaan schieten voor een geboekte vakantie of omgekeerd. Ben benieuwd!

Dit bericht verscheen eerder op Recruitment Matters.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *