Van twee kanten – Werkloos? Dan hoef je niet te solliciteren

images (1)Kort geleden las ik een artikel waarin stond dat het in de VS al common practice begint te worden om in de personeelsadvertentie te vermelden dat iemand die in een uitkeringssituatie zit niet hoeft te reageren op de betreffende vacature. 

Klaarblijkelijk kan het daar door een gat in de wetgeving. Ik ben benieuwd of dat in Nederland ook al gebeurd, waarschijnlijk niet openlijk, maar wel in de praktijk. Veel van de werkzoekenden die ik spreek tijdens mijn training “Je nieuwe baan via LinkedIn” zijn bang om te vermelden dat ze nu werkloos zijn in hun LinkedIn profiel. Is die angst terecht?

Daarmee kom je natuurlijk terecht bij de vraag in hoeverre het werkloos zijn iets zegt over iemands kwaliteiten voor een bepaalde vacature? Vaak wordt gesuggereerd dat als iemand echt goed is, hij of zij nooit ontslagen zal worden of werkloos zal zijn. Maar die bewering is in het huidige economische klimaat moeilijk te handhaven.

Aan de andere kant kan het natuurlijk wel zo zijn dat als iemand echt lang werkloos is, degene niet meer in de gelegenheid is om de laatste ontwikkelingen in het vak te volgen en daarmee minder geschikt wordt. Vaak maakt de uitkerende instantie het dan echter aantrekkelijk om iemand bij te scholen, dus zou je zeggen: juist aannemen, heb je relatief goedkoop (op termijn) een geschoolde kracht.

Maar hoe zit het dan met de werkloze die met een conflict is vertrokken dan? Daar is toch vast iets mee aan de hand? Valt te bezien. Conflicten zijn vaak heel persoonlijk. Iemand die met de ene persoon een conflict krijgt, krijgt dat lang niet altijd met iemand anders. Verder denk ik dat er een erg leerzame werking uitgaat van een dergelijk ontslag. En vaak ontstaan conflicten uit betrokkenheid, in de basis een goede kwaliteit, en niet uit onverschilligheid. Vandaag sprak ik nog een kandidaat die na 15 jaar ontslagen werd bij zijn werkgever, alleen maar omdat hij zaken aankaartte waarvan hij niet kon aanzien dat ze steeds misgingen. Maar het bracht hem wel in conflict met een machtsmeerdere en hij kon bakzeil halen.

Zijn er voordelen aan een werkloze kandidaat? Jazeker! Deze kandidaat is direct beschikbaar, vaak erg gemotiveerd, heeft veelal beter nagedacht over zijn sollicitaties omdat hij/zij veel meer tijd heeft om zaken goed af te wegen en voor te bereiden dan de werkende sollicitant (heb zelf mijn beste carrièrekeuzes gemaakt op de drie (!) momenten dat ik ben ontslagen).  En heel plat, werkloze kandidaten stellen vaak minder hoge salariseisen. En omdat we met zijn allen hier stiekum op selecteren (toch?) is de werkloze kandidaat niet vaak net gevlogen naar een andere aanbieding als jij hem die net wilt doen.

Welke rol kan de recruiter spelen als procesbewaker om de vooroordelen, die er ongetwijfeld zijn, weg te nemen in het selectieproces en ervoor zorgen dat de werkloze kandidaat net zoveel kans heeft als de werkende kandidaat, zolang er geen objectieve gronden zijn om een verschil te maken.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaring met werkloze sollicitanten, het praktijkgedrag van de lijnmanagers die jullie bedienen en uiteraard naar ervaringen van mensen in de betreffende groep. Deel jullie ervaring!

Dit bericht verscheen eerder op Recruitment Matters.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *