Wat is de waarde van gestructureerd sollicitatie gesprek?

Groot om meteen zelf het antwoord te geven. Maar om deze vraag beter te kunnen beantwoorden moet de vraag worden gesteld: Wat is het doel van een goed sollicitatiegesprek? Ook hier is het antwoord evident: kijken of de kandidaat past in het functieprofiel van het bedrijf.

In ons vak van werving & selectie binnen de ICT is het antwoord om bovenstaande vraag in te vullen, te verdelen in twee (deel)vragen: beschikt de kandidaat over de juiste technische kennis en vaardigheden en beschikt de kandidaat over de juiste motivatie en ambitie?
Of de kandidaat over de juiste kennis beschikt is over het algemeen eenvoudig uit te vinden door het stellen van controle vragen. Wat is je kennis op het gebied van ….? Aangezien een recruiter niet van alle technische markten thuis kan zijn is het altijd raadzaam om situationele vragen te stellen als: Wat was je rol in het team? of Waar hield jij je specifiek mee bezig?.
De ambitie/ en motivatievraag is vaak de meest interessante maar ook lastige vraag. Waar wordt iemand warm van? Wat is de uiteindelijke drive in het leven of het werk? Waar wil je staan over een aantal jaar?
In mijn ervaring moet er altijd een verband bestaan tussen al deze antwoorden zowel op de vraag Wat is je rol in het team? en Wat is de mening van je collega/manager over jou? als ook Waar wil je zijn over een x aantal jaar?
Als er geen verband gedurende het gesprek duidelijk wordt dan heb ik mijn werk niet goed gedaan of heeft de kandidaat een onvoldoende (zelf)beeld van zichzelf of verdraaid hij/zij een aantal feiten. Als er wel een patroon/consistentie ontstaat waarvan de conclusie aansluit bij de wens (functieprofiel) van het bedrijf is er naar mijn mening sprake van een goede match tussen de kandidaat en het bedrijf.
Naar een dergelijk verband ben ik altijd op zoek. Is het noodzakelijk om deze verbanden volgens een bepaalde structuur/stramien aan het licht te krijgen? Nee, dat denk ik niet. Sterker nog ik denk dat het voor beide gesprekspartner interessanter is je te laten leiden door het gesprek. Dit zolang technische kennis, vaardigheden, ambitie en motivatie wel aan bod komen.
De uitdaging om het patroon, de consistentie, te vinden, maakt ieder gesprek voor mij interessant. Wellicht ontmoeten wij elkaar een keer aan tafel?

1 antwoord
  1. Peter Horsten
    Peter Horsten zegt:

    Dit lijkt een totaal andere aanpak dan we eerder konden lezen op EmploIT: https://emploit.nl/pivot/entry.php?id=27&month=9&year=2006. In die aanpak kon ik me erg goed vinden. De hier beschreven aanpak klinkt behoorlijk als het traditionele afpellen. Kennis toets ik op basis van het CV. Zeker bij ervaren mensen levert dat voldoende input. In het gesprek vind ik het van het grootste belang om DE MENS te ontmoeten. Hoe het gesprek dan verloopt is voor mij van ondergeschikt belang. In dit ontmoeten vind ik inderdaad ook de ambitie/motivatie vraag het belangrijkst. Daar gaat wat mij betreft het grootste deel van het gesprek over. Daarmee kan ik namelijk bepalen of iemand bij ons gelukkig wordt.

Reacties zijn gesloten.