Wat kun je zeggen tegen een sollicitant?

Recent had ik een kandidaat op bezoek, die direct bij binnenkomst zijn stempel achterliet, maar niet zoals jullie nu denken.

De man in kwestie had namelijk nogal een sterke lichaamsgeur en de vraag is natuurlijk: zeg je daar wat van? Ik dus wel, want hij zei tijdens het gesprek steeds dat ie nu al een hele tijd aan het solliciteren was, maar, ondanks zijn goede vaardigheden, steeds maar niet tot de laatste ronde doordrong. Toen ik op het eind van het gesprek afsloot met mijn feedback, heb ik het hem dan ook gezegd. Mijn overtuiging is namelijk dat iets dergelijks als een sterke lichaamsgeur je beoordeling als selecteur zodanig beïnvloedt dat je niet meer sec naar zijn professionele kwaliteiten kijkt. Ik denk dat hij zich daarmee een hoop kansen ontneemt. Ik heb het, denk ik, respectvol gebracht en als tip. Hij nam het ook goed op. Sommige mensen hebben daar nu eenmaal sneller last van dan anderen en een deo-roller doet wonderen als je even hebt moeten zweten omdat je in je pak met enige haast naar je solliciatiegesprek bent gelopen. Ik heb zo het vermoeden dat als ie mijn tip ter harte neemt, hij binnenkort zal bellen dat ie wel een andere baan heeft gevonden. Overigens heb ik hem zelf op inhoudelijke gronden geadviseerd niet te opteren voor de functie waarover we spraken.

1 antwoord
 1. Peter Horsten
  Peter Horsten zegt:

  Bas,
  Heel herkenbaar. Je hebt die man een geweldige dienst bewezen. Eerder heb ik een paar keer iets vergelijkbaars meegemaakt, ook voor andere luchtjes en problemen t.a.v. kleding, oorbellen. Meestal vinden we het blijkbaar genant om dit te melden, zo vond ik het tenminste.

  Op een gegeven moment heb ik besloten dat eerlijkheid het langst duurt, ook t.a.v. dit soort zaken. Wat is tot op heden meestal gebleken? Deze mensen wisten dit niet! Voor een buitenstaander is het wellicht niet in te denken, maar ja, als je de hele dag in dezelfde lucht zit, dan stinkt dat blijkbaar niet meer. Deze mensen waren mij zeer dankbaar dat ik dit had teruggegeven. Allen zijn er zeer bewust naar gaan handelen.

  Het is meestal onze eigen schroom die ons dwars zit om dit soort dingen te bespreken, maar het is zo dankbaar om te doen als je het eenmaal op een respectvolle manier durft.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *