Weet wat je mist door discriminatie

[[image:denkdivers.jpg::left:0]]Het is weer hot de laatste dagen: Discriminatie. Ouderen maken blijkbaar minder kans op de arbeidsmarkt, vrouwen hebben ongelijke kansen en worden ongelijk beloond. De afgelopen dagen draait het vooral over de (vermeende) discriminatie van allochtonen. Maar waarom is deze discussie nu eigenlijk zo jammer? Wat mis je door discriminatie? Wat is het belang van diversiteit?

Enige tijd geleden bezocht ik een seminar over culturele diversiteit binnen organisaties. Dat seminar heeft mij aangezet om actiever te werken aan diversiteit binnen onze organisatie. “Spontaan” is het personeelsbestand een stuk diverser en kleurrijker geworden. En leuk dat dit is! Dat deel ik graag met jullie. Overigens vind ik het onderwerp culturele diversiteit te beperkt. Zelf praat ik het liefst over diversiteit binnen een organisatie. Diversiteit gaat wat mij betreft minimaal over de samenstelling van de organisatie naar leeftijd, sexe en culturele afkomst.

De discussie van de afgelopen dagen en weken vind ik erg jammer. Deze gaat alleen maar over de al of niet aanwezige discriminatie van allochtonen, vrouwen en ouderen. Stel dat er inderdaad sprake is van discriminatie, dan is het volgens mij beter om samen te werken aan een oplossing. Laten we met elkaar praten over het nut van diversiteit. diversiteit binnen een organisatie is namelijk geweldig. Laat jong en oud samenwerken en je krijgt fantastische ideeën, vrouwen verbeteren de sfeer binnen een mannenorganisatie en mannen die binnen een vrouwenorganisatie, meerdere culturen leidt tot meer creativiteit. Een andere reden die ondernemers aan moet spreken is het feit dat een divers personeelsbestand vaak ook leidt tot een ander klantenbestand (lees meer omzet). Binnen andere culturen geldt wellicht nog sterker dan binnen de onze de zogenaamde “ons kent ons” mentaliteit. Mensen doen vaak het liefst zaken met “gelijkgestemden”, dus dan kun je maar beter zorgen dat je organisatie steeds meer een afspiegeling van de samenleving wordt.

Dan nog even iets over de vermeende discriminatie van allochtonen. Natuurlijk is het zo dat allochtonen ook gewoon moeten voldoen aan de kwalificaties. Dus net als een Nederlander moeten ze een diploma hebben. Kijkend naar de populatie van MBO, hogescholen en universiteiten kan dat het probleem niet zijn. Ook moeten ze de Nederlandse taal goed beheersen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit over het algemeen ook geen probleem (meer) is. Ook mag je verwachten dat een allochtoon voor een belangrijk deel meegaat in onze arbeidsethiek/cultuur. In dat laatste moet je echter niet doorslaan. Het is ook zeer waardevol om van een andere cultuur te leren. Dus als iemand een beetje afwijkt, wordt dan niet meteen bang, neem gewoon het risico eens. Sta open voor andere gedachten.

Gezien de naderende schaarste op de arbeidsmarkt (zeker in de ICT-sector) kunnen we iedere kandidaat goed benutten. Investeer dus nu in diversiteit, daar heb je later plezier van, dat garandeer ik.

Mocht er inderdaad sprake zijn van discriminatie op de arbeidsmarkt dan hierbij een uitnodiging. Als je voldoet aan onze kwalificaties (ik geef toe, die zijn best stevig) ben je van harte welkom voor een gesprek: jong, oud, man, vrouw, blank of zwart. Kijk maar op www.vka.nl. Anoniem solliciteren is niet nodig!

4 antwoorden
 1. Bas van de Haterd
  Bas van de Haterd zegt:

  @wilco, en zoals ik je al tijdens ons potje Squash zei: ik heb veel respect voor je dat je haar wel aanneemt en ik denk dat je daar heel, heel veel plezier aan gaat beleven! Niets is zo belangrijk als een multi cultureel personeelsbeleid de komende jaren en ik geloof dat met iemand die veel vervelende situaties heeft gehad je straks een perfecte ambassadeur gevonden hebt.

  Beantwoorden
 2. Wilco
  Wilco zegt:

  Het (b)lijkt in de praktijk inderdaad nog steeds het geval te zijn.\nOnlangs selecteerde we een prima CV: HBO informatica afgrond, vrouw, na afstuderen (2 jaar geleden) niet gelijk een baan in de IT gevonden, wel gelijk gaan werken maar dan in een callcenter. Gezien de toenemende vraag zag ze nieuwe kansen en is ze zeer gemotiveerd opnieuw gaan zoeken naar een baan waarin ze kon starten als software engineer. Via een e-mail een afspraak gemaakt voor een intake en kort daarop een telefoontje:

  Beantwoorden
 3. Peter Horsten
  Peter Horsten zegt:

  @Bas: Dank voor je reactie. Ik ontken zeker niet dat het gebeurt. Ik heb primair aan willen geven hoe STOM en DOM het is om op basis van naam/herkomst te selecteren (iets netter woord voor discrimineren). Dat heb jij gelukkig weer eens bewezen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *