What happens on social media stays on social media

What happens on social media stays on social mediaJe kan een geplaatst bericht verwijderen van social media, maar als het bericht gedeeld is, dan is het leed als geschied. Dat kan heel snel gaan, zeker wanneer het gaat om compromitterende filmpjes of foto’s. Daar komt bij dat mensen vaak hun social-mediakanalen gekoppeld hebben, wat de verspreiding bespoedigd; de welbekende olievlek.

Internetoplichters aangepakt

Momenteel is er ophef over de Rechtszaak tegen Facebook om een seksfilmpje. Een 21-jarig meisje is de gedupeerde. Ze heeft Peter R. de Vries ingeschakeld om in zijn programma Internetoplichters aangepakt te achterhalen wie een seksfilmpje van haar op Facebook heeft geplaatst.

Dat alle afleveringen van dit programma, tot op heden, nog gaan over een vorm van social-mediagebruik om iemand te stalken of te duperen en niet over mensen die zijn opgelicht, via bijvoorbeeld Marktplaats-verkopers, laat al zien dat social media een serieus probleem is voor veel mensen.

Ik waarschuw in mijn blogs (bijv. valkuilen van social media) regelmatig voor de gevaren van social media, maar daarin gaat het altijd om het zelf plaatsen van berichten en foto’s die je beter niet had kunnen plaatsen. Want staat het eenmaal online, dan is het voor iedereen toegankelijk. In het geval van internetoplichters gaat het om mensen die berichten, foto’s en filmpjes over een ander op social media zetten, waarbij gebruik wordt gemaakt van een fictief account (tegen de regels van Facebook, maar het is niet onmogelijk).

Informatie over wie wat plaatst, is in veel gevallen traceerbaar (het is algemeen bekend dat Facebook alles van je weet), via een mobiele telefoonnummer, een ip adres, een locatie die gebruikt is bij het plaatsen van een bericht… Het probleem is dat de hostingprovider of het desbetreffende social-medianetwerk de informatie wel vrij moet geven en dat niet zomaar zal doen. Onder het mom van ‘privacywetgeving’ en zelfs ‘vrijheid van meningsuiting’ kan de deur lang dicht blijven.

Gaat Facebook buigenGaat Facebook buigen?

Gaat Facebook in het geval van het seksfilmpje buigen en de gevraagde informatie vrijgeven? De verwachting is van wel. Echter de aanstichter/aanstichtster achterhalen geeft ongetwijfeld voldoening, maar gaat het probleem niet volledig oplossen, want ook andere social-mediakanalen moeten aangepakt worden die hebben geholpen bij de verspreiding. Via mediawetgeving zal hier beleid voor moeten komen, met duidelijke consequenties en handvatten om internetoplichters eenvoudiger aan te kunnen pakken. Niet alleen landelijk maar op een hoger niveau.

Wat Facebook en andere social-medianetwerken al weten, wil de FBI ook graag weten.