Wij willen meer vrouwen!

De Automatiseringsgids komt vandaag met een onderzoek waaruit blijkt dat 64 procent van de onderzochte bedrijven geen enkele vrouwelijke ICT-er in dienst heeft!

Ook de resterende bedrijven hebben minder dan 10 procent (15%) en tussen de 10 en 25% (15%) vrouwen binnen ICT. Bij slechts 6% is dat meer dan 25%.
Ter vergelijking hebben we ook zelf een onderzoek in ons bestand gedaan. Als we kijken naar ons kandidatenbestand (wat dus mensen zijn die in de sector werken, dus niet alleen ICT-ers), blijkt slechts een schrikbarend lage 13,7% een vrouw te zijn. Grappig is wel om te zien dat bij onze contactpersonen (maar daar zitten natuurlijk veel secretaresses en HR-mensen tussen (vaak vrouwen)) 18,4% vrouw is.
Wie heeft er gegevens van zijn (ICT-)organisatie waar het gaat om de vrouwenparticipatie of kent een bedrijf waar de vrouwen buitengewoon goed vertegenwoordigd zijn in ICT? Ook graag jullie visie op het effect van een (relatief) groot aantal vrouwen in je ICT-organisatie.

5 antwoorden
 1. Wilco Verdoold
  Wilco Verdoold zegt:

  Helaas, bij ons ook weinig vrouwelijke IT-ers, we zitten vooral in de software engineering, waarbij er heel weinig vrouwelijke kandidaten zijn. Denk zelfs dat we het gemiddeld beter doen dan de markt… de getallen:
  totaal 70 medewerkers, 3 vrouwen in de staf en 2 vrouwelijke software engineers. Onlangs een goed gesprek gehad met een nieuwe vrouwelijke kandidaat, dus wat ons betreft vanaf 1 december 3 vrouwelijke software engineers ;-).

  Beantwoorden
 2. Bas van de Haterd
  Bas van de Haterd zegt:

  @lennert: tot een bepaald niveau mee eens. Je hebt verschillende typen nodig (man – vrouw, creatief – uitvoerder, man/vrouw met overzicht – doener). Te veel is overigens ook niet goed, dan heb je het risico van teveel middenwegen en compromissen dat je krijgt wat de politiek doet. (It used to be that half a bread was better than no bread. In modern politics it seems half a bread is better then a whole bread).

  Beantwoorden
 3. Lennert Bruin
  Lennert Bruin zegt:

  Mijn ervaring is dat de best presterenede teams bestaan uit veel verschillende types mensen met 1 gezamenlijke passie (in dit geval ICT). Het zorgt voor de meest creatieve oplossingen en politieke zaken blijven meestal beperkt. Dit geldt op alle fronten: opleiding, afkomst, sociale groepering waarin men vertoeft en natuurlijk man/vrouw. Hoe diverser hoe beter.

  Beantwoorden
 4. Bas van de Haterd
  Bas van de Haterd zegt:

  Media Plaza heeft een groot vrouwen gehalte. Niet direct ICT, maar verwant aan ICT (doen veel over ICT).

  Overigens is een goede balans altijd noodzakelijk, maar als je moet kiezen tussen een mannen of een vrouwencultuur, kies ik voor de mannen cultuur (en niet enkel omdat ik man ben). Mijn vorige werkgever was een bina 10)% mannen bedrijf, Media Plaza heeft een nadrukkelijke vrouwen cultuur. Hoewel ik Media Plaza ten alle tijden boven mijn vorige werkgever prefereer (op alle fronten), heb ik toch liever een mannen cultuur met een paar vrouwen op goede (lees management) posities.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *