Zelf leren van een coachingsgesprek

Picture credits: Flickr.com

Picture credits: Flickr.com

Vorige week schreef ik al dat ik een wat ongebruikelijk besluit had genomen. Ik gaf aan dat ik tijdens een ontslaggesprek het gevoel kreeg de makkelijke weg te kiezen. Deze week bleek tijdens een coachingsgesprek met de betreffende collega hoe terecht dit gevoel was. Tijdens een geweldig goed gesprek gaf ze heel veel terugkoppeling over het functioneren van onze organisatie en hoe we bepaalde zaken kunnen verbeteren.

Hoe ziet je leven er uit over 10 jaar?

Tijdens het vorige gesprek had ik mijn collega gevraagd om eens goed na te denken over haar leven en vooral hoe ze zou willen dat dit er over een jaar over 10 uitziet. Ik doelde daarmee op haar hele leven, dus inclusief gezin, huis, hobby, materiële zaken, geld, carrière, etc. Ik gebruik deze aanpak vaker om mensen uit hun dagelijkse denken te halen, ze te confronteren met hun dromen. De persoon in kwestie is ook behoorlijk artistiek, dus ik had haar uitgenodigd het in beelden uit te werken. Twee mood boards waren het resultaat en leiden tot een heel leuk gesprek.

Moeilijk om te kiezen

Tijdens het gesprek werd heel snel duidelijk dat ze ambitieuzer is dan wat ze dagelijks laat zien. Ook gaf ze aan een eigen bedrijf te willen beginnen. In Polen is dit iets wat heel veel voorkomt. Mensen werken in de avonduren aan hun eigen bedrijf. Iets wat je in Nederland voor mijn gevoel vooral onder vaklui ziet. Een belangrijke beperking hiervan is, dat men op kantoor vaak net niet dat nodige stapje extra doet. Maar vooral ook dat men niet echt investeert in persoonlijke carrièregroei. De focus is in mijn ogen te veel gericht op korte termijn inkomen. Op zich is deze problematiek al een aparte blog post waard.

Haar dromen input voor ons bedrijf

Tijdens het gesprek bleek dat ze eigenlijk helemaal geen eigen bedrijf wil starten. Het liefst werkt ze binnen de veilige muren van een bestaand bedrijf. In haar mood board stond vrij duidelijk hoe zo’n bedrijf er uit zou moeten zien. Voor mij was het niet moeilijk om de delta’s met onze organisatie te achterhalen. Voor mijn collega was het echter erg moeilijk om deze verschillen direct te benoemen. Daarvoor ben ik dan toch te veel haar baas. Via een behoorlijke omtrekkende beweging liet ik haar indirect benoemen wat er nu niet goed is. Dat was een erg in de ‘je-vorm’ gesprek. Bij iedere zin leerde ik meer. Ik heb haar dan ook hartelijk bedankt voor dit coachingsgesprek en voor het feit dat ze ook mij heel veel heeft laten leren. En heel veel dingen die zij wil, wil ik ook.

Plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden

Ook heb ik geleerd dat ik in coachingsgesprekken vaker een mood board ga gebruiken. Voor Poolse mensen is het namelijk erg moeilijk om direct te zijn. Plaatjes deden deze keer wonderen. Mocht je dus in een wat vastgelopen coachingsgesprek zitten, laat de persoon thuis een mood board maken. En probeer er zelf ook van te leren!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *